Панчо Благоев: В 70-милионен Тайланд има 12 починали от заразата

Панчо Благоев е познат на кърджалийци като музикант в първата българска кънтри група „Сплав“ и като журналист във вестник „Нов живот“. От няколко години живее в Банкок. Как коронавирусът пристига в Тайланд и какви са предпазните мерки, които въвежда правителството, че там има само около 1500 заразени и 12 починали, при население от 70 милиона души. В Банкок вече мислят за възстановяване на икономиката. На практика туристическият бранш е сринат, но Тайланд е силно развита страна. Кои са секторите, които ще измъкнат страната от кризата? Как изглеждат летищата по света в началото на месец април? Валентина Иванова разговаря с Панчо Благоев, който се е прибрал преди броени дни в България:

Панчо Благоев: В Тайланд сянката на коронавируса надвисна в края на януари, малко след като Китай обяви проблема. На практика ние ходим с маски от края на януари. Днес, два месеца и половина по-късно, в Тайланд има около 1500 заразени и 12 починали. На фона на една голяма държава със 70 милиона население, тази цифра не е голяма. Предпазните мерки не са много ограничителни, в България са по-рестриктивни. Но азиатците са много изпълнителни, за разлика от българите, които винаги правят точно обратното. Хората имат право да излизат да работят. Затворени са развлекателните бизнеси, масажните и фризьорските салони. Учениците до средата на май са и без друго във ваканция. Университетите са затворени.

Първоначалният пакет, обявен от правителството в подкрепа на бизнеса, е 200 милиарда бата, което е около 6 млрд. евро. Има редица данъчни облекчения за дребния и среден бизнес. Подкрепата за най-бедните, които не са обхванати от социалната система, е 5000 бата, т.е. 300 лева в продължение на три месеца на човек. Корпоративният данък на фирмите е отложен за следващата година. Срокът за личните данъци е отложен от 31 май на 31 август.

Туризмът в Тайланд представлява 20 % от БВП. Ударът върху туризма е огромен, както навсякъде по света. Но Тайланд е мощна икономика, свързна с производство на микропроцесори, автомобили, ориз, каучук. Тайланд има план за действие и след кризата.

Навсякъде по летищата мерките са засилени, включително и на летище София. Проблемът е, че в момента, в който заразата тръгна по света и голяма част от хората престанаха да пътуват, най-големите авиокомпании спряха полетите си, включително и до Тайланд. Обикновено ежедневно на летище Суварнабхуми в Банкок кацат 70 хиляди души, а сега са около 2000 и намаляват. Тъжна гледка са летищата в момента – празни, пусти, затворени заведения. Този голям свят се оказа малък и уязвим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.