Спазват ли карантината кърджалийци?

Месец след въвеждането на извънредно положение в страната заради заплахата от Ковид-19 и при 10 регистрирани случаи на заболяването в Кърджали, улиците на областния град са оживени. В обедните часове мнозина кърджалийци бяха излезли по служебни задачи, да пазаруват или просто на въздух. Някои от тях носеха маски, други – не, видя репортер на „Нов живот“.
Отворени се оказаха по главната павилионите със закуски. Банички, кифли, понички, саламки и други тестени изделия бяха подредени по витрините. Цените – същите като преди. Една от продавачките сподели, че от днес са започнали работа, защото не може да се издържа без доход.
Движението на хора в супермаркета е според изискванията на кризисния щаб – няма струпвания, спазва се дистанция. Само дето някои си щъкаха без защитни маски. По рафтовете – заредено. До горе. И веднага проличава, че наближава Великден! То курабии, то козунаци! Разнообразие от продукция на най-различни фирми. Цените – между 2.50 и 3.50 лева за брой от асортимента.
Отворени са също книжарница, офис за джиесем аксесоари, магазин за бижута, за дрехи, за килими… На детската площадка самотна майка люлее дете. Работници по чистотата косят избуялата трева в затревените площи. На близкия строеж пък работят усърдно строители.
И да се чуди човек – има ли карантина, няма ли!
А пролетта сама по себе си подсказва, че с извънредно положение или не – животът продължава. И мнозина кърджалийци днес не пропуснаха да дишат чист градски въздух с пролетен привкус. И нека да не забравяме, че все пак сме под карантина заради заплахата от коронавирус.

 

 

 

3 коментара

  1. Соня каза:

    Преди малко излязох незаконно навън и се изненадах – карантината негласно е паднала. От РЗИ в Кърджали са разрешили отварянето на магазини и ресторанти.

  2. Анонимен каза:

    Хубаво и приятно топло грейналото Слънце, подсъзнателно създава у човека чувството за безопасност от невидимата високо инфекциозна вирусна заплаха. А то не е така! Все още не е време да се отпускаме! Никой не е застрахован да не бъде заразен – ни умник ни глупак; ни бедняк, нито пък било то и богаташ!

  3. Илия каза:

    To втопло време ,който иска даси пече лицето даго носи маска ,то от маските неможе и дасе диша

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.