COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Фантастика от Кърджали ще се чете в Русия

Кирил Добрев и Валентин Иванов са познат писателски тандем, свързан с Кърджали

Двама бивши съученици Кирил Добрев и Валентин Иванов от години са творчески тандем, познат в областта на фантастиката. Техният разказ „Разказвачът на приказки служи на нравите“ излезе преди дни в Русия в антология „Трето пришествие“ с произведения на български писатели. Сборникът съдържа 13 разказа на 9 български автори. Появата на „Трето пришествие“ е забележителен пробив – това е първата българска фантастична книга, който се появява в каталозите на престижно руско издателство след тридесетгодишно прекъсване – московската издателска къща „Вече“ е сред десетте най-големи в страната. Досега е публикувала над 20 000 заглавия с общ тираж над 140 милиона екземпляра.
Двамата съавтори са били съученици в училище „Димитър Благоев“, днес СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали. През последните години Валентин Иванов редовно участва в работата на лагер-школата по астрономия в курорта „Белите брези“ край Ардино. Той е професионален астроном и от две десетилетия работи в Европейската Южна Обсерватория, най-голямата обсерватория в света. Автор е на повече от сто статии в научни списания, сред които са престижните „Nature“ и „Science“. Иванов пише фантастика от ученическите си години. Негови разкази са публикувани в САЩ, Австралия и Германия. Автор е на сборник с есета и литературна критика „Мисли за фантастиката“. Той е един от създателите на алманаха „Фантastika“, който през 2015 г. спечели наградата на Европейското дружество на фантастите за най-добро периодично издание на стария континент. Най-новият му фантастичен фейлетон „Как инженер Ганев направи България велика“ може да се намери на страниците на чикагския вестник „Bulgaria“.
Кирил Добреви е икономист и живее в Кърджали. Интересното в работата на двамата писатели е, че те пишат онлайн и се срещат обикновено всяко лято на „Белите брези“. Първият им съвместен разказ е „Професия Юнак“, а последният –„Операция Мъртъв сезон или магия по никое време“.

1 Отговор

  1. Ahmet(Me4o) каза:

    Pozdravi na moite sau4enitsi.
    Gordeem s vas.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!