Учени от Пловдивския университет разкриха кога ще е пикът от 3000-4000 заразени у нас

Пикът на епидемията от COVID-19 у нас ще бъде точно от 10 до 15 май. Тогава броят на заразените ще се стабилизира между 3 и 4 хиляди души. Категоричната прогноза е според математически модел, разработен от 26 учени от факултета по математика и информатика към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Ръководител на проекта е доц. Тодорка Терзиева, а в него участват деканът проф. Ангел Голев, проф. Николай Кюркчиев, проф. Асен Рахнев, проф. Антон Илиев и още доказани авторитети.
Екипът твърди, че моделът работи перфектно и прогнозите почти напълно съвпадат с огласяваните ежедневно данни от Националния оперативен щаб. „Ние даваме 966 заболели до 21 април, а шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви 965 случая“, дадоха пример математиците от ПУ.
„Ако няма неочаквани ситуации, нашата хипотеза е, че имаме шанс да спрем до 3000, максимум 4000 заразени у нас. Сега кривата расте стръмно и след това ще има плато. Там ще се заковат бройките“, обясниха пред „Марица“ от екипа на доц. Тодорка Терзиева. Според направената прогноза пикът на COVID-19 ще дойде четири дни след Гергьовден, когато вероятно пак ще има масови събирания и пътувания, както се случи сега на Великден.
Моделът на пловдивските математици е създаден още през февруари тази година като част от националната програма „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“. През март вкарали в него данните от Китай, а резултатите са пуснати в научна публикация още на 5 април.
Според учените от Пловдивския университет  разработеният модел се държи много адекватно засега и това изисква изучаването му от различни специалисти, включително от биохимици и медици. Работи се с данни, които идват от Световната здравна организация.

 

5 коментара

 1. Анонимен каза:

  Щом на 10 май ще е пика вие трябва да удължите извънредното положени да септември

 2. Анонимен каза:

  астрологически разпада на тези планети, които отразяват пандемията ще се случи през януари следващата година, но това не означава, че COVID19 ще изчезне. вирусът ще продължи да съществува, но в по-лека форма.

 3. Ivan каза:

  Какво означава израза: „Ако няма неочаквани ситуации“, нали е точна наука математиката и данните, според математиците? Или играем на тука има, тука няма, за да налучкаме и да се фукаме, ако случайно познаем?????

 4. АнонимеH каза:

  След като 3-ма човека от БАН за 2 денонощия изградиха модел и имат най-точните данни и го променят и прогнозират, това ми звучи като поредния начин да се спечели фалшива слава и някое държавно проектче чрез софтуерен труд от студенти и руски алгоритми от 90-те. Допълнително, 20-25 човека екип или 3 човека, не подобравя нищо – 9 жени няма да износят дете за 1 месец. Рано или късно голяма вируса ще циркулира както всеки друг, повторни заболявания поради мутация или неспособност на човек да създаде антитела от първия път е също възможно. В този момент много несполучливи кадри от сякакви националности ще се опитат да повишат славата, портмонето и титлата си чрез некъдърни статии по темата. Звучи жалко…

 5. Анонимен каза:

  Да видим: от университета като институция няма официална информация, обаче вие сте оторизирани да я публикувате…!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.