Министър Десислава Танева: Над 3600 земеделски стопани ще получат компенсаторни плащания

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева даде брифинг в Министерския съвет. Тя представи мерките за подкрепа за земеделските производители.

Земеделският производител Красимир Кунчев представил пакет от 6 мерки още на 13 март, които в условия на коронавирус трябва да се вземат, за да не се допусне продоволствена криза в страната. За щастие 5-те от тях вече функционират. За днес остана да се одобри допълнителната подкрепа за стимулиране на зеленчукопроизводството с допълнителни средства, каза Кунчев.

Приехме предложението на Кунчев тази допълнителна подкрепа да бъде по дохода, който производителите ще докажат като реализирана продукция, уточни министърът на земеделието Десислава Танева.

От днес земеделските стопани, които попадат в новия обхват на новата мярка 13.3 могат да заявяват площи.

За 3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони по мярка 13.2, но които отпаднаха с предифинирането, първо ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар.

Добрата новина е, че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година. Това е изключително инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП успя завчера да мине на комисия.

България успя с още една инициатива в ЕП, касаеща значително по-голям брой земеделски стопани – сектор Тютюнопроизводство и преходно национална помощ за животновъдството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *