Юри Росенов: Пред този мъничък рошльо клекнаха велики държави

 Размисли по време на чума

 

Спомняте ли си старата поговорка за малкото камъче, което преобръща колата. Един нищожен вирус невидим с просто око преобърна колата на човечеството. Пред този мъничък рошльо, учените дето са го видели под микроскоп казват, че бил рошав, клекнаха такива велики държави като Китай, САЩ и Русия. И с право му туриха корона, защото такова нещо може да предизвика само коронована особа. Икономиката в целия свят е в колапс. Цели отрасли и производства са на път да фалират. Преобръща се ценностната система на човешкия род. Виждаме хора да се запасяват като за последно.

Такива пандемии историята познава много. През така наречените чумави времена, когато бабешките лекове и молитвите господу не помагали единствения илач бил огънят. Просто палели къщите с умрелите и умиращите в тях. И разчорлени и опушени заигравали край огъня чумните хора викайки „Въй чумо иди си“. После се дигали в дън гори и там курдисвали новите села на чумавото никой не се връщал. Аристокрацията пък се затваряла в замъците си и се отдавала наневиждани гуляи и разюздани оргии. Четете „Декамерон“ на Бокачо той особено актуален в днешно време. Между другото тези болни времена като че ли засилват глада за култура и изострят чувството за хумор. Вижте концертите от балконите на Италия, Испания и у нас дори. Десетки са шегите и закачките в интернет пространството на тази тема.

Учените казват, че този вирус се появил вследствие на някаква мутация, някои хора казват, че е Божие наказание, други допускат, че е човешка направа. Каквото и да е той, е по Божие допущение. Със сигурност светът няма да е същия.

Не знам как ще се променят хората, ще ми се да станем по-добри, толерантни и по-отзивчиви. Десетки са вече случаите на отзивчивост и съпричастност. За мен са много ценни онези възрастни хора, които дариха мизерните си пенсийки и онези млади хора, които дариха парите за абитуренските си балове.

Поклон на самоотвержените медици, които залагат живота си. Светла им памет на починалите лекари.

Не ми се искаше да го споменавам, но не мога да устоя.

Става въпрос за родния доцент доктор Менгеле, който изрече буквално следното: „Старите хора са сухите клечки, които вирусът трябва да изгори“. Е какъв трябва да бъде човек, за да изрече тези думи? Отговорете си сами.

Инак чичо и стринка от село не вярват дип във вируса. „Нема вирус, людейсо са изстинали“. Така думат те и чоплят нивките си. Че то умрелия си е умрял, пък живият трябва да яде. Чоплят, за да има хем за тях си, хем за кекавите гражданя. Да са ни живи и здрави, защото те ще ни изтеглят от кризата.

А инак трябва да свикнем с рошльото с короната докато учените глави го абдикират.

Юри РОСЕНОВ

1 отговор

  1. Делимоллов каза:

    Без коментар! Точен както винаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.