Девет души от Тихомир са загинали на фронта, внушителен паметник е издигнат в тяхна чест

Девет души от кирковското село Тихомир за загинали през Отечествената война 1944/1945 г. В тяхна памет през 1981 г. в централната част на  селото е издигнат внушителен паметник, който е един от най-големите в областта и страната.

Тихомир е едно от селата в Кърджалийска област, дало най-много жертви за победата над хитлерофашизма. Към шестдесет души са били на фронта. Преди 1989 г. в селото е провеждан събор на патриотизма и бдителността, на който местните управници и населението е изразявало признателността си към фронтоваците за приноса им в победата на нацизма. В селото вече не е останал нито един жив фронтовак.

Снимка: Валери КОВАЧЕВ

3 Отговори

  1. Анонимен каза:

    Защо нищо не се пише за ген. Владимир Стойчев който е единственият генерал от България след Втората Световна война марширувал на Червеният площад в гр.Москва-Русия. Неговата история е свързана и с гр.Кърджали защото преди 09.09.1944г. той е бил заточен в бившият затвор намиращ се в кв.“Байкал“ днешната психиатрична болница. Днес има улица кръстена на неговото име в гр.Кърджали.

  2. Радост Димитрова каза:

    Монумента на загиналите от с, Тихомир бе открит през 1991 година когато отбелвахме 1300 години от основаването на българската държава.
    Правех запомнещи се тържества, музика, заря, много народ!!!!!
    Спомени, младите по света……………

    • Катя Герогиева каза:

      Паметникът е издигнат през 1981г. и бе открит с тъжествена заря – проверка и програма изнесена от учениците на ОУ Васил Левски, в която активно участвах и аз. Тогава баща ми Методи Димитров Георгиев бе Директор на училището. Спомням си с какъв патос и въодушевление преминаха подготовките за деня на откриването. Вечерта беше много вълнуваща. В тези години ни възпитаваха ни в почит и признателност към героите на България. Затова днес нашето поколение сме истински патриоти и родолюбци. За добро или лошо …..не знам…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *