На море в Гърция това лято? Ето мерките, които страната ще изисква

От утре Гърция навлиза във втора фаза относно разхлабване на мерките наложени за COVID 19. Плавно през три етапа пада забраната за пътуване до гръцките острови, отварят магазини, възстановява се по-голямата част от индустрията на дребно. 25% от фирмите, закрити с правителствено решение през м. март като част от коронарните мерки, „се отварят“, съобщава „Труд“.
Зелена светлина за пътуване между островите получават заетите работници в сезонен бизнес или заместващи учители, било с кораб или самолет. Служителите в частния сектор трябва да имат удостоверение за пътуване от работодател.
По отношение на движението извън областите е разрешена само доставка на храна и лекарства, доказани от съответните документи.
От 19 май пада забраната за пътуване до континенталната част на Гърция. Ако всичко върви добре, достъпът до островите ще бъде свободен за всички от 1 юни, но съществува възможност за разрешаването му по-рано, с възможна дата 25 май.
Това лято в Гърция ще може да се влиза само със здравни протоколи, изготвени от правителството и Комисията по инфекциозни болести. Всеки, който иска да пътува до южната ни съседка, ще трябва да има здравен сертификат, издаден до 72 часа по-рано. В него трябва да е записано, че не е носител на заразата.
Относно полетите: Задължително условие е преди да се качи на борда пътникът да има здравен сертификат, направен 72 часа преди полета, от който да е видно, че не е носител на заразата. Без него няма да има качване. Капацитетът на полетите до, от и в Гърция ще бъде пълен, без свободни места, така че, въздушният транспорт да бъде икономически възможен за туристите. За полети до четири часа няма да се сервира храна за пътниците, а само пакетирани закуски. Туристите ще напускат страната без какъвто и да било контрол, за да се избегне риска от карантина в Гърция, което би било спирачка за избора на страната за дестинация за почивка.
За настаняване: Министерството на туризма ще наеме във всяка туристическа зона на страната хотел, който ще функционира като „карантинен хотел“. Там ще бъдат транспортирани туристи, за които се установи по време на престоя им в Гърция, че са преносители на COVIF 19.
Всеки хотел ще бъде задължен да сключи договор с лекар, който на място или онлайн ще определи дали туристът трябва да се подложи на коронарен тест. Резултатите от теста ще стават ясни най-късно до 6 часа, така че всеки, който е тестван като положителен, ще бъде преместен в „карантинен хотел“. В хотелите няма да има бюфети, а само сервиране по стаи от онлайн каталог, който ще се изпраща на туристите по мобилен телефон.
Шезлонгите на плажа ще имат покритие за еднократна употреба за всеки плажуващ, със задължителна дистанция от 2 метра между чадърите. Ще се осигурява специално обучение на персонала на всеки хотел за специални хигиенни правила.
Носенето на маски и ръкавици в затворени помещения и по време на пътуване остава задължително условие.
Къпането в морето е позволено от 4 май, но организираните плажове все още са затворени. Към момента Гърция остава затворена за туристи от чужбина, но в трескава подготовка за посрещането им скоро.

4 коментара

 1. митака каза:

  За да отидеш здравен протокол. Като се върнеш – карантина 14 дни. Тамте одрусват в сметките едно хубаво и ти излиза едноседмична почивка 3 бондака.Не мерси.Ще си ходя на Хасковските минерални.Чао.

 2. Съч каза:

  Околовръстното на града се отлага за 22-и век!
  Основание:
  “Западнала необходимост”

 3. анонимен каза:

  За окловръстното на Кърджали. Сигурно скоро няма да стане. Но моля , господа управниците на града и областта : Погрижете се за чистотата на бул.“Беломорски“. Моля, поне веднъж седмично този булевард да се мие . Вода ли няма? Живеем между два язовира. Едва ли е толкова скъпо да се пръска с вода този булевард , за да може човек да отвори прозорец , за да си проветри къщата.

 4. гражданин каза:

  Към 16.56. Отсечката от булеварда в района на ж.п. гарата между склад за дърва и „Миш Маш“ е след бомбардировка – разбит асфалт,дупки,псувни,изкривени джанти.Дърветата хвърлят сенки в/у пътя което пречи за точна преценка и това усложнява нещата.Оставете малко на страна футбола господин Кмете и обърнете внимание на разбитите улици и тротоари които не са една и две!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.