Никола Чанев видя възможностите на микробиологичната лаборатория на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“

 

Областният управител Никола Чанев посети микробиологичната лаборатория на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, в която се изследват проби за коронавирус с PSR-тест. Тя е високоспециализирана и е в състояние да прави по 40 теста дневно, като резултатите са готови до 2 часа. Освен медици, пациенти със съмнения за COVID – 19 и контактни лица, тя ще тества, срещу заплащане, и граждани, на които предстои  пътуване зад граница и трябва да удостоверят здравния си статус. Областният управител се запозна с възможностите на апаратурата и принципа на работа. Той изрази задоволството си от откриването на лабораторията, за което институциите настояха през МЗ, и от професионализма на екипа. С това диагностично звено на практика повишаваме степента на защита от коронавирус в областта, изтъкна Чанев.

PSR e методика, която е изключително прецизна, тя отчита в реално време дали пробата е позитивна, обясниха медиците. Лабораторията се обслужва от молекулярни биолози. Освен проби за коровирус, апаратурата може да изследва  и причинители на пневмонии, вътреклетъчни паразити, генетични аномолии, папиломни вируси, половопредавани болести и др., обясни д-р Славея Димитрова – началник на микробиологичната лаборатория.

Със същата апаратура разполага и Медицинският университет в Александруполис. “Това е един високотехнологичен сегмент в медицината, с какъвто малко областни болници у нас могат да се похвалят. Откриването на лабораторията в Кърджали ще има положителен ефект за здравната ни система на национално ниво“, подчерта директорът проф. д-р Тодор Черкезов.

Чанев благодари на медиците, които са на първа линия в борбата с пандемията, и използва случая да поздрави гилдията на сестрите, които днес честват професионален празник. Той подари 300 маски за нуждите на персонала и пациентите на МБАЛ и пожела инфекцията да отшуми скоро и да се върнем към нормалния си ритъм на живот.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.