Община Черноочене с най-висок рейтинг по прозрачност в областта

МВР в Кърджали води сред областните дирекции в страната в изпълнение на задълженията си по Закона за достъп до обществена информация

ОД на МВР в Кърджали зае първото място сред 28-те областни дирекции в цялата страна в рейтинга на активната прозрачност. Това показват резултатите от ежегодното проучване на Програма Достъп до информация /ПДИ/ на Интернет страниците на всички административни структури в системата на изпълнителната власт.

Прегледани са и са оценени интернет страниците на 562 административни структури на  централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. В рамките на проучването са подадени 562 електронни заявления с искане за предоставяне на актуализирания за 2019 г. списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна.

 

Рейтинг на активната прозрачност на административните структури в област Кърджали

1. Община Черноочене   60.5 т.
2. Община Джебел   59.5 т.
3. Областна администрация – Кърджали   58.0 т.
4. Община Кирково   53.8 т.
5. Областна дирекция „Земеделие“ – Кърджали   52.8 т.
6. Областна дирекция на вътрешните работи – Кърджали   52.6 т.
7. Община Ардино   51.2
8. Община Крумовград   50.3
9. Регионално управление на образованието (РУО) – Кърджали   43.7 т.
10. Регионална здравна инспекция Кърджали   42.6 т.
11. Община Момчилград   37.4 т.
12. Община Кърджали   31.5 т.
13. Регионална дирекция по горите – Кърджали   29.9 т.

 

 

Нека видим къде в рейтинга попадат и другите задължени институции от област Кърджали.

В класацията на общините от цялата страна най-добре сред кърджалийските общини се представя община Черноочене, която заема 62 позиция. Нейната интернет страница е оценена най-висока сред страниците на всички асминистративни структури в областта. И това се случва вече за втора година.

На 64-о място е община Джебел. В първата половина на списъка на общините е и община Кирково на 78- мо място. 101-во място заема община Крумовград, 121 – община Ардино, община Момчилград – 179-о място и община Кърджали –  184-о място.

Сред всички областни администрации Кърджалийската се нарежда на 12-о място по изпълнение на задълженията си по Закона за информация.

Напредък в класацията в сравнение в предишната година има интернет страниците на Областна дирекция „Земеделие“ – на шеста позиция сред 28-те областни дирекции.

Регионалното управление на образованието в Кърджали държи 12-о място  сред всички регионални управления.

За съжаление Регионалната инспекция по горите в Кърджали продължава да е изумително пасивна в поддържането на интернет страницата си в съответствие в изискванията на ЗДОИ. Показва го предпоследното й място сред останалите регионални инспекции в страната.

По-слабо в сравнение с предишни години по отношение на достъпа до информация се представя Регионалната здравна инспекция – предпоследно 27-о място сред 28 РЗИ-та.

От „Програма достъп до информация“ са публикували резултатите от ежегодния рейтинг на активната прозрачност. Нивото на прозрачност през 2020 г. е оценявано с точки по 109 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет, 119 индикатора за общините и 95 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и второстепенни разпоредители с бюджет.

Пълната класация може да бъде видяна тук.

Иванка ЛАМБЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.