Рекорд! Цената на първите български череши стигна 25 лева за кило

До 25 лева стига килото за първите български череши. Най-евтините в Пловдив обаче са 8 лева. Голямата разлика в цената е в зависимост от това кой стои зад щанда – производителят, който е и продавач или прекупвач, който надува цената, пише „Марица“.

Тази година има невиждана изкупна цена на червения плод в Пловдивска област. Най-ранните се изкупуват по 10 лв. за кг, което е два пъти повече в сравнение с миналата година, коментира Констатин Витанов от Перущица, който е сред най-големите производители в региона. Той обаче реализира плодовете си на софийските пазари.

Очаква се с масовото зреене на българските череши цената им да пада. Реколтата е сравнително добра, така че пазарът след месец ще е залят, а стоката ще поевтинее, коментират фермери от Кричим и Куртово Конаре. От бранша се надяват търговията да върви, но се съмняват заради коронавируса да има търговци от Румъния както други години.

Производителите на череши недоволстват, че са ощетени прямо преработвателите. Държавата отпусна 1 млн. лв. по схемата de minimis като стимул за реализацията на реколтата от български череши през предстоящата изкупна кампания. Финансовата подкрепа обаче е само за преработвателните предприятия, като субсидията покрива част от разходите, свързани с изкупуването,  транспорта и преработката на реколтата тази година.

Те обаче ще получат подпомагане до 50 лв. на тон само ако са завишили изкупните количества с 30% спрямо обемите си от 2019 г., които следва да са били над 20 тона.

Производителите обаче са недоволни, че за тях няма пряка подкрепа. „От мярката ще се възползват само големите“, е мнението на Васил Панайотов, собственик на черешова градина от Куклен.

Иначе на софийските пазари вносни череши имаше още преди две седмици, като цената им бе 60 лв. за килограм. „Трябва да ги продават на бройка по левче“, коментираха изумени от цената столичани. Прибирането на ранните сортове започна още през април в Турция, Испания, Италия, Гърция и други южни страни на ЕС. Почти в цяла Европа през този сезон имаше проблеми със слани и студове, които се отразиха върху добивите на овощарите. Трудности има и в страните от Централна Азия. Там обаче щетите са незначителни, тъй като снеговалежите по-скоро спасиха реколтата, отколкото да й повлияят негативно, пише agri.bg.

Източник: standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *