Как Димитър Антонов превърна един изоставен военен бункер в най-голямата атракция в Аврен

Да идете в Аврен и да не посетите „Бункера” означава, че нищо не сте видели от селото. Потърсете бившия кмет Димитър Антонов той най-добре ще ви разкаже как е превърнал едно  изоставено, забравено и занемарено военно укритие, намиращо на височинката над селото, в най-голямата атракция в района, каквато сигурно няма на друго място в страната.

По думите му бункерът е направен от  Министерството на народната отбрана  през 1951 г. Освен от армията се използвал и от граничарите за защита на държавната граница.

Преди няколко години Димитър Антонов му хрумва идеята да превърне тази подземна дупка, потънала в тръни и бурени, в атракция, която да се ползва от жители и гости на селото. Изхвърля всички боклуци сваля нивото половин метър, отлива бетонов под, укрепва стените. Почиства около бункера, оформя площадка, изгражда две чешми и фонтанче,  три беседки, барбекю, фурна за чевермета и огнище за въртене на чевермета. Над бункера поставя черешово топче. Издига българското и европейското знаме. И всичко това със собствени идеи, собствен труд и собствени средства.

Вътре в „Бункера” е оставил столове, маси и всякаква посуда – чинии, лъжици, вилици, чаши. Побира 20 души. Невероятно и необичайно място за мохабети. Зимата навън вали сняг, вътре в бункера печката бумти, лятото навън камъните се пукат от пек, вътре е хладно, сякаш климатик работи, казва Димитър Антонов. „Бункера” цял ден е отключен, всеки има достъп до него.

През 2015 г. когато Димитър Антонов е последна година кмет на селото, печели малък проект, финансиран от екоминистерството, за изграждане на зона за отдих в съседство с ”Бункера”. Сега той е част от нея. Изградени са изкуствени езера, дървено мостче, пясъчник, детски люлки и други съоръжения. Засадени са 110 дръвчета. Общата площ на зоната е седем декара.

Текст и снимки: Валери КОВАЧЕВ

4 коментара

 1. Радост каза:

  Браво Мите, знам, че си работар.
  Поколенията след тебе ще те споменават с уважение и добро!!!

 2. Таня каза:

  Е Митко невероятен си

 3. Анонимен каза:

  Браво!!! Поэдравления!!! Построеното от него ще радва хората!!! Да е благословен!!!“

 4. Анонимен каза:

  велик човек жив и здрав да си ти и цялото ти семейство Орк.Мечта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.