Последен ден за подаване на заявления от фермерите за субсидиране

Днес е последният ден, в който фермерите могат да подадат заявленията си за субсидиране, без да бъдат санкционирани за закъснение.

От утре до 31 май включително кандидатстващи за подпомагане могат да правят промени по подадени вече заявления, без да търпят санкция за закъснение.

Крайният срок, в който земеделците все пак могат да се включат в кампанията, е 10 юни, но тогава ще понесат глоба в размер на един процент от дължимата сума за всеки просрочен работен ден.

На този етап Министерството на земеделието не смята да удължава срока за подаване на документи по директните плащания, въпреки че има разрешение от Европейската комисия за това и въпреки настояването на част от фермерите.

Аргументът е, че ако кампанията приключи навреме, това ще позволи по-ранно плащане към земеделците, което е важно в кризисната ситуация.

Ежегодно у нас се заявяват за финансово подпомагане на площ около 39 хектара земя като тенденцията е към естествено окрупняване, по-малко фермери заявяват повече земя.

Изненада за тази година е, че въпреки предложената възможност и въпреки ограниченията заради коронавируса едва четири процента от заявленията са подадени по електронен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.