Селищният празник в Дрангово на 24 май се отлага заради извънредната епидемична обстановка

Традиционният селищен празник на Дрангово на 24 май се отлага заради извънредната епидемична обстановка в страната, породена от пандемията от COVID-19, съобщи кметът на селото Радостина Чилингирова. Това се случва за първи път през последните двадесет и пет години.

Кметът заявява – празник може да няма, но при първа възможност след излизане от кризата, кметството и читалището ще организират рапка /царевица/. Това е местен обичай, който след едно-две десетилетия затихване през миналата година по инициатива на кметството и читалището беше възстановен. Освен варене и хапване на царевица включва голяма веселба.

Първият селищен празник в Дрангово се е състоял на 9 април 1972 г. На 8 април същата година в центъра се провежда заря-проверка, открита е паметна плоча на патрона на селото полковник Борис Дрангов.
През годините организацията и съдържанието на празника се променя. Провежда се под различно мото. През втората половина на деветдесетте години на миналия век е прието да  бъде всяка година на 24 май, като се набляга на културната програма, в която основно участват децата от училището и детската градина, както и на веселието. В Дрангово вече са гостували най-големите изпълнители на родопски народни песни. Празникът се организира от кметството, читалището и училището.

Валери КОВАЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *