Гошка Дацов и естетиката на символизма

За кърджалийци и гостите на града вече е традиция всяка година във връзка с 18 май – международния ден на музеите и инициативата „Европейска нощ на музеите“ Регионалният исторически музей да бъде домакин на различни изложби, концерти и ревюта.

В тази извънредната епидемична обстановка ограниченията са сериозни, но ние предлагаме на нашите приятели да се запознаят с една по-непозната дейност на музейните специалисти – проучвателската работа и научните търсения на нашата колегия, поднесени на популярен език. На това е посветена поредицата „Музей и наука“ в сайта на вестник  „Нов живот“.

В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура, празникът на нашата писменост се обръщаме към хилядите творци и пазители на българското слово и памет, на българската култура с пожелания за здраве и сили, за вдъхновение и признание, за реална възможност за достойна работа. За да създаваме днес, за да опазим създаденото преди нас, за да го предадем на следващите.

 

Художественият отдел „Станка Димитрова“ към Регионалния исторически музей  в Кърджали има честта и привилегията да притежава творби на най-известните и утвърдени автори в историята на българското изобразително изкуство. Събирани с огромна упоритост и трудолюбие в продължение на дълги години от основателката и дългогодишна директорка на Общинската художествена галерия Станка Димитрова, те биха били гордост за всеки музей и галерия не само в България, но и във всеки европейски музей.

Едни от знаковите творби принадлежат на Гошка Дацов – с право определян като един от първите представители на символизма в България. Баща му – Сава Дацов, участник в Руско-турската война, учен, общественик и един от основателните на БАН, е и виден дарител и радетел за научно познание и култура.

Гошка Дацов е роден на 9 април 1885г. Завършва Художествена академия в Рим и пътува във Франция и Белгия. Завръщайки се в България, организира изложба с платната си, нарисувани в странство. През 1907г. участва в групова изложба в София Заедно с Никола Михайлев, Петър Морозов и Анна Хен Йосифова. Участва във Втората изложба на Южнославянските художници. В общата изложба на Дружеството „Съвременно изкуство“. Участва в символистичните списания „Листопад“ и „Бисери“. През 1914г. организира първата си самостоятелна изложба посрещната с възторг от публиката, от която са откупени 35 работи – един триумф за млад автор! За него Елисавета Консулова Вазова пише – „Голяма свежест на боите, смели контрасти, нежни тонове, в които са издържани цели части, с вкус съпоставени към останалите колоритни петна в картината, които не всеки художник притежава“.

Започналата Първата световна война слага край на много творчески планове, както и тези на младия художник. Постъпил в армията, като военен художник в Шеста бдинска дивизия Гошка Дацов умира на 8 октомври 1917г. в с. Загоричане, Битолско , Северна Македония. Подобно на другия голям представител на символизма Иван Милев, също починал твърде млад, Гошка Дацов е само на 32 години.

В екпозицията на Регионалния исторически музей в Кърджали, открита във връзка с отбелязването на 50-годишния юбилей на музея, има няколко забележителни работи на Гошка Дацов. Закупени са от Станка Димитрова в периода на 80-те години. Сред тях е чудесния женски портрет в голям формат издържан в най-добрите традици на символизма, с изискан колорит и композиция, както и с поетичното си меланхолично състояние. Изключително интересен и поетичен е и автопортретът на самия Гошка Дацов – с военна униформа. Излъчва интелектуалното присъствие на един млад творец, фин и изискан, и с тъгата на човек, осъждащ безсмислието и безумието на войната.

Всички теми и сюжети от Гошка Дацов носят белега и високите естетически критерии на символизма. „Дама в червено“ /1913/, „Сънят на Мария Магдалена“ /1914/, „При залез“ /1914/, „Хармония“ /1917/, „Тъга“, „Молитва безутешна“, „Пробуждане, „Пламъци“ и др.

През 1922 г. специален Инициативен комитет отдава почит и уважение към творчеството на Гошка Дацов. Огранизирана и открита е внушителна изложба пет години след неговата кончина на фронта. Общо 235 творби, живопис, рисунки, актове, композиции, натюрморти с цветя и др.

С творчеството си Гошка Дацов съвсем достойно се нарежда между представителите на символизма, един от въздействащите художествени стилове в Европа в първата половина на 20 век. Неговото име остава между имената на видните му представители, като Гюстав Моро, Арнолд Бьоклин, Одилон Редон, Николай Рьорих или Михаил Врубел. За ценителите на изкуството е голяма привилегия, че е представен достойно и пълноценно и в залите на Регионалния исторически музей – Кърджали.

 Емил ПЕНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.