Молитвата по повод Рамазан Байрам в Ардино на 24 май ще се отслужи на открито на централния площад в града

????????????????????????????????????

Поради изтичане на извънредното положение  у нас при спазване на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, въведени поради коронавируса, тази година Байрамският намаз (молитва) по повод настъпването на големия религиозен празник Рамазан Байрам в Ардино ще се отслужи на 24 май (неделя) от 06.30 часа на открито на централния площад до пространството пред джамията. Това съобщи мюфтията на Ардино Ерхан Реджеб. Той подчерта, че мястото на традиционен празничен намаз е взето след среща с кмета на общината инж. Изет Шабан и е в изпълнение на специалната заповед от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи.

„Байрамската молитва в неделя ще започне от 06.25 часа. Препоръчително е, всички желаещи да участват в нея, да дойдат подготвени. Задължително е всеки да носи защитни маски за лице и да има седжадета (намазлъци)“, заяви Ерхан Реджеб. Той уточни, че след празничния намаз не се препоръчва ръкуването и прегръщането. Пред входа на джамията ще бъдат поставени кутии за набиране на средства за нуждите на мюсюлманския дом.

Община Ардино е взела необходимите мерки за нормалното протичане на молитвата. Забранява се на 23 май (събота) след 20.00 часа да се паркират автомобили на централния площад в града, пространството пред джамията и пощата. Ограниченията за паркирането на автомобилите ще важат и на 24 май (неделя) до 08.00 часа.
Гюнер ШЮКРИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.