Италианците започнаха да посядат на чашка с приятели, това притеснява правителството

С края на изолацията и с настъпване на топлото време италианците се връщат към традицията за питие между приятели на терасите на заведенията. Това обаче поражда безпокойство у властите, че разпространението на коронавируса може отново да тръгне нагоре, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Сега не е време за празник или за пируване“, предупреди италианският премиер Джузепе Конте. „През настоящата фаза е повече от когато и да е било нужно да се спазват дистанциите за безопасност, да се носят маски, когато това се налага“, подчерта Конте вчера пред местни медии. Той повтори същото предупреждение и днес пред членовете на италианския Сенат.

Италия започва поетапно излизане от изолацията на 4 май, а на 18 май отвориха врати магазините, баровете, кафенетата и ресторантите. Оттогава в цялата страна, от Торино до Палермо много младежи и празнуващи превзеха с чаша в ръка сенчестите тераси на заведенията и площадите около фонтаните.

Местни медии публикуват непрестанно кадри в социалните мрежи на тези нощни празнични събирания.

„Настъпи фаза 2 на излизането от изолация, нощният живот се поднови, тълпи младежи без маски по време на аперитива“, написа днес италианският в. „Република“.

В Падуа, в областта Венето, снимки на десетки младежи, застанали един до друг и вдигащи тостове без хирургически маски предизвикаха дори гнева на областния управител Лука Дзая.

„След 10 дни рискуваме наистина темпото на заразата да тръгне нагоре. И ако това се случи, ще затворя всички барове, ресторанти и плажове и ще трябва отново да се изолираме“, подчерта той и призова хората да избягват събиранията на едно място и да носят маски поне до 2 юни.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *