Германия спира българи и румънци за работа в месопреработката

Властите в Германия решиха да забранят използването на временни работници в кланиците след бум за заразените там с коронавирус, пише standartnews.com.
През последните седмици стотици заети в месопреработвателната индустрия в Германия и Франция дадоха положителни проби. Много от работниците пристигат от Румъния и България с полети, наети от местните фермери, предаде БНР.
Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 хиляди евро.
През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но европейци, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.
Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на клъстър на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция.
Германският министър на труда Хубертус Хайл призна, че се чувства засрамен от условията на труд за българи и румънци.
Той научил за вътрешен дебат, „възникнал сред нашите партньори в България и Румъния и какво означава за Европа да се говорят подобни неща за Германия“. „Наша отговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници“, категоричен бе Хайл.

/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.