Коронавирусът доведе до най-ниския брой починали за последните 4 години в България

За първите четири месеца на тази година броят на смъртните случаи е най-нисък в сравнение със същите периоди на предходните три години. Това сочи справка, предоставена от Националния статистически институт /НСИ/ на Министерството на здравеопазването /МЗ/, която беше представена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във времето за парламентарен контрол.

„Министерство на здравеопазването не събира и не обработва данни за смъртността в България и може да изрази становище само въз основа на официални статистически данни“, каза министър Ананиев.

Съгласно нормативната уредба, органите на статистиката са държавни органи или техни структурни звена, които разработват, произвеждат и разпространяват статистическа информация под методическото ръководство на Националния статистически институт и при изпълнение на Националната статистическа програма, която се разработва в съответствие с Глава трета от Закона за статистиката и се приема с Решение на Министерския съвет.

Предоставените за 2020 г. данни са предварителни. От НСИ са уточнили, че има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт, поради което броят на смъртните случаи за тази година ще се променя при всяко следващо генериране на справката, подадена по седмици.

Смъртност в периода януари-април през последните 4 години по данни от НСИ:

2017 г. – 40 825 души
2018 г. – 38 603 души
2019 г. – 39 529 души
2020 г. – 37 808 души

Информация за смъртност по причини към момента не е предоставена на Министерство на здравеопазването, но първите четири месеца от годината животът у нас беше подвластен на защитните мерки срещу коронавируса, които доведоха и до намаляване на заболелите от друг сезонен убиец – грипа.

4 коментара

 1. Косач каза:

  По- малко оперирани, по- малко смъртни случаи????

 2. Анонимен каза:

  120 000 dushi na godina…

  na svarshvane ste…

 3. Анонимен каза:

  По-малко население, по-малко абсолютен брой на смъртните случаи…

 4. Анонимен каза:

  Статистики, стъкмистики в България колкото щеш. Почти за всяко едно нещо. Нали беше едно време така по заводите. Планът изпълнен ама на книга и все недоволни. Все недоволни ама всички накрая гласуват. Как не можа България да стане нормална европейска държава. За това все сме на последно място въпреки хвалбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.