Руслана Аспарухова: Благодарна съм, че съм част от „Мистерия на българските гласове“

За нея може да се каже, че е откърмена с музиката. Баща й, неговите братя, дядовците й, пеят и играят много добре. Първият учител в Банкя е пра-прадядо й, Мито, от много буден клисурски род. В рода има лекари, учители, сред тях е кожухарят на Цар Борис III. Знайно е, няма сватба или събитие без песни и танци. „Като запееха, кожата ми настръхваше.

Руслана Аспарухова

Все едно слушаш руски мъжки хор, но натурално, по шопски, от сърце и душа. Когато пееха, ме слагаха на столчето или на масата и запявах елементарните си детски песнички – разказва изпълнителката от „Мистерията на българските гласове“. – В трети клас се записах сред първите в новия детски хор за народни песни към читалището в Банкя. Там беше може би най-хубавото време в детството ми. По едно време бяхме около 60 деца. Димитър Иванчев и чичо Кольо, Никола Попйонов, който и сега, над 80-годишен, продължава своята дейност, бяха първите ни диригенти.“

16-17-годишна Руслана Аспарухова продължава да пее в Шопския ансамбъл в София. „Лете и зиме пътувах поне два пъти седмично за репетиции с влакчето от Банкя. Там попаднах на Боян Нанков, прекрасен вокален педагог. На него дължа най-много, защото той умееше така да пипне гласа, че да го отвори и да го направи идеален за народно пеене.

Умееше, разбираше, имаше подход. С него научихме, че в Радиохора има конкурс за алтист и той каза: „Пробвай, имаш големи шансове“. Така през 1988 г. попаднах в Радиохора, спечелвайки конкурса заедно с колежката ми от по-сетнешната „Мистерия на българските гласове“ Виолета Маринова. Това стана с огромната морална подкрепа на майка ми, която е моето рамо, винаги е с мен, винаги ми помага, дава ми кураж, сили.

С г-жа Дора Христова сме 32 години заедно. Прекрасно се разбираме, тя е много добър диригент. Човек, който познава хората си, разбира от работата си. Заедно изминахме дълъг творчески път. Изпитвам огромна благодарност, че съм в тоя хор, с колежките и с този диригент.“

За Руслана особенно ценни са традициите, фолклорът. През годините е обучавала хора, които са имали желание да научат нещичко за тайните на народното пеене. Смята, че днес има много желаещи да се запознаят по-отблизо с тези тайни. „Българинът е талантлив, народ от индивидуалисти, но гъвкав, умен. Има сърце за музика, за танци. Колко много таланти са родени по тази земя още от времето на Орфей. Господ ни е благословил със земя на таланти.“

Руслана е магистър по финанси във Великотърновски университет, но освен с пеенето, хляба си изкарва в бутик за козметика и парфюми. В свободното си време обича да чете, да се разхождам сред природата в Банкя, където живее със семейството си.

Готварството е нейна страст, харесва й да изненадва близките си с вкусни неща. „Обичам цветята, за които се грижа с любов. Харесвам домашния уют, обичам си семейството. Имам прекрасен съпруг, който е моята опора, имам и двама прекрасни сина – инженер и специалист по компютърни технологии. И двамата създадоха семейства.“

Оптимист по природа, Руслана не се оплаква от неудобствата на социалната изолация. Постоянно е заета с нещо, а когато й е хубаво – пее. Вярва, че и това изпитание ще отмине и заедно с колежките си от „Мистерията на българските гласове“ скоро ще имат нови вълнуващи срещи със своите почитатели в България и по света.

Димитър СОТИРОВ

ОБРЪЩЕНИЕ ОТ „ МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ“ КЪМ СВОИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ

Скъпи приятели,

надяваме се, че вие и обичаните от вас хора, сте в безопасност и в добро здраве. Тъй като летните ни концерти се отлагат, няма да можем да се срещнем с вас тази година. Но нашите певици продължават да пеят и репетират дори и в социална изолация.

Няма да прекъсваме връзката  си с вас. Ще използваме съвременната техника  да контактуваме директно от домовете си.  Така ще ви представим поотделно всяка една от нас, изпълнителките. Ще откриете уникалните им вокални умения, ще се насладите на  техниката им  на  пеене и ще разберете кой кой е в  хора „Мистерията на българските гласове“.

Бъдете здрави!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.