Янка Такева писа „отличен“ на преподавателите: Българският учител излезе герой

Отчетът на Европейския комитет по образование е, че българската образователна система се е справила най-добре с дистанционното обучение по време на пандемията.

Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Янка Такева, която представлява синдикатите в комитета.

„В такъв мащаб нито една страна в света не беше използвано дистанционно обучение, защото то не се препоръчва масово в базисното образование, когато става ограмотяването. Даже не се препоръчва в периода 1-ви – 4-ти клас“, посочи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Според Такева е правилно решението годината да се завърши дистанционно.

Българският учител излезе герой, каза още Янка Такева. Тя даде оценка 6 за образователната система.

За детските градини Такева коментира, че са готови да започнат работа. През тези 3 месеца, когато детските градини не работеха, а учителите поддържаха дистанционно връзка с родителите и децата, бяха направени невероятни ремонти в детските градини, каза Такева.

„Готови са детските градини отново да отворят врати. Готови са учителите. Готови са всички неща, които се изискват, но имаме един голям проблем. Например в София до онзи ден бяха напуснали 72 медицински сестри. Бяха напуснали около 80 учители и помощен персонал. Напускат, защото при първото класиране за прием в детски градини и ясли те не можаха да влязат в детските градини и те трябва да напуснат, за да си гледат децата. Ние нямаме предимство нашите деца с предимство да се приемат в училище или детска градина. Миналата година 250 учители от София не можаха да се върнат и в училище, и в детски градини. Сега събираме сведение колко няма да могат да се върнат в цялата страна“, посочи шефът на учителския синдикат.

Янка Такева заяви, че в най-скоро време заедно с лидера на КНСБ Пламен Димитров ще потърсят връзка с прокурора на Република България за разрешаване на проблема.

1 отговор

  1. Ралица Камбурова каза:

    А българските родители не са ли герои? Особено тези, чиито деца са в началния курс. Защото точно те през тези три месеца на дистанционно обучение бяха учителите вкъщи. А някои от тях дори не бяха на работа или напуснаха, за да бъдат с детето си у дома – да не го оставят само и да му преподават уроците всеки ден. Ето защо, според мен, тези родители също трябва да бъдат наречени герои. Без да отричам огромната заслуга на учителите за успешното провеждане на дистанционното обучение. Но зад този успех стоят и други хора, на които също трябва да бъде казано голямо „Благодаря“. Честит 24 май!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.