Божидар Стоянов: Управляващото мнозинство продължава порочната практика на продажба на общински имоти в Кърджали

Бившият общински съветник от БСП обвинява администрацията в лошо управление

На предстоящата сесия на общинския съвет в Кърджали, която ще се проведе на 28 май, ще бъдат приети годишните отчети за 2019 година на  Едноличните търговски дружества със 100 % общинско участие в капитала. В публикуваните на сайта на общината документи е видно, че е извършена поредната продажба на апетитни имоти, част от състава на общинското дружество „Пазар на производителите“ ЕАД. Отново ставаме свидетели на порочния модел на управление в стил „След мен и потоп“, от страна на управляващото мнозинство в общинския съвет на община Кърджали.

Нека припомним, че т.нар. пазар на „производителите“ съществува от вече далечната 2004 г. и е изграден със средства от ЕС. Идеята тогава бе общинското дружество да даде възможност на производители от региона да продават своята селскостопанска продукция директно на потребителите и по този начин да бъдат избегнати прекупвачите. За съжаление, нищо подобно не се случи.

В резултат на дългогодишното порочно управление на общината, към днешна дата дружеството продължава да има финансови задължения в размер малко над 1 млн. лв. Няма икономист, който да ви каже, че инвестиция, която няма възвръщаемост в рамките до 10 години, е неефективна и целесъобразна. Въпросното общинско дружество съществува вече повече от 15  години… В същото време през последните няколко години станахме свидетели на поетапно разпродаване на най-апетитните търговски обекти. По този начин се отнема възможността ръководството на Пазара (което и да е то) да изкара дружеството на печалба, като по този начин влива „свежи“ пари в иначе окаяния общински бюджет.

Отговорността за всички тези управленски решения трябва да се търси само и единствено от мнозинството в общинския съвет, с гласовете на които се вземат решенията. Членовете на УС са само изпълнители на волята на общинските съветници.

Разпродажбата на общински имоти, терени и жилища е била атакувана, както от мен, така и от останалите колеги, представляващи опозицията в местния парламент.

Съмнявам се, че има човек, който да даде пример за успешно управляван общински имот. Културният дом, Галерията, Спортната площадка, стадион „Горубсо“ са само част от примерите, които могат да бъдат дадени. В стадион „Дружба“ (днес „Арена Арда“) и закрития плувен басейн бяха вложени милиони, а нито един от тези обекти не функционира по предназначение. Спортна зала „Арпезос“ е също в окаяно състояние и любителите на волейбола в града скоро няма да могат да гледат мачове на любимия си отбор, по подобие на футболните фенове.

В качеството си на общински съветник през мандат 2015-2019 г. винаги съм застъпвал тезата, че общинското имущество трябва да се управлява целесъобразно, а не да бъде разпродавано на безценица. Примери много. Като се започне с т.нар. „златни имоти“ и стигнем до настоящите помещения на Пазара.

 

2 коментара

  1. мушан каза:

    Браво,точен коментар и констатация.

  2. Иван Милчев каза:

    Управляващото мнозинство, г-н Стоянов и в този общински съвет се състои от ДПС и БСП. С Вашето поведение доказахте, бе не сте част от тази комбинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.