Стотици вярващи се събраха за Рамазан Байрам на централния площад в Ардино

„Живеем в трудни времена! Поради пандемията от новия коронавирус мюсюлманите не можаха да изпълнят ибадетите си в джамиите заедно. Не бяха организирани ифтарските програми. Това доведе до разочарованието на някои вярващи. Мюсюлманите не трябва да забравят, че това е изпитание и да бъдат търпеливи към нещастията и бедствията, които идват от Аллах дж.дж. и да бъдат благодарни за благословиите, които идват от него. Неделима част от живота на човека са щастливите мигове, които ни радват и искаме да ги споделим с останалите. Мюсюлманинът трябва да внимава да не загуби своята религиозна идентичност“. С тези думи се обърна в своята проповед мюфтията Ерхан Реджеб към стотиците вярващи, които рано тази сутрин дойдоха на централния площад в Ардино, за да посрещнат с тържествен празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан Байрам. Той подчерта, че Байрамите са празнични дни, през които мюсюлманите преживяват щастието от разпространението на радостта, блаженството, братството и толерантността, зарадването на бедните и сираците.

Предвид епидемичната обстановка в България с Решение на Висшия мюсюлмански съвет за първи път Байрамският намаз в Ардино се отслужи на открито. Всички вярващи, които дойдоха на молитвата, стриктно спазваха всички противоепидемични мерки в условия на пандемия от COVID-19 като физическа дистанция от метър и половина, с предпазни маски. Носеха и молитвено килимче (намазлък). Сред множеството бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям.

Предварително пространството пред джамията бе постлано с найлон. Община Ардино осигури допълнително предпазни лични маски за вярващите, които нямаха.

След края на молитвата ритуалът „Байрамлашмак (размяна на поздравления между младите и по-възрастните)  се осъществи без ръкуване и прегръщане поради риск от разпространение на вируса COVID-19. Вярващите направиха дарения за нуждите на мюсюлманския дом.
Гюнер ШЮКРИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.