Пловдивският митрополит Николай освети изграждането на нов храм в Средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“

Днес Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай положи основния камък на нова църква в манастирският комплекс „Св.Йоан Предтеча”.
Митрополитът бе посрещнат с камбанен звън от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, областния управител Никола Чанев, командващия бригадата „Специални сили”,бригаден генерал Явор Матеев, директора на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков и проф.Николай Овчаров, проучил комплекса „Св.Йоан Предтеча”
Храмът ще се нарича „Света Великомъченица София и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов”. Той ще се намира в новата част на комплекса, където е Неделното училище. Църквата ще бъде кръстокуполна, триабсидна.
Камъкът бе положен там, където ще бъде олтарът на храма. Владиката не само положи камъка, но и го зазида в бетонна циста, заедно с послание към бъдните поколения. То бе подписано освен от митрополит Николай и от председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, от областния управител Никола Чанев и от археолога-проучвател проф. Николай Овчаров.
Със съграждането на храма се започва велико дело. Той е Божия новозаветен кораб на нашето спасение. Той няма да претърпи корабокрушение, защото негов кормчия е Исус Христос. В него ще се срещнем с вечността. Храмът е небето на земята. Това заяви във проповедта си към събралите се миряни дядо Николай.
Владиката отслужи празнична литургия, в която призова Господ да благослови християните в Кърджали и да дари със нерушимост темелите на новия храм.
Заедно с кърджалийци извършваме богоугодно чинопоследование. Посланието, което подписахме е в два екземпляра.Единият полагаме в стъкленица с кръст в цистата. Другият остава за митрополията, поясни дядо Николай.
Той отдели специално внимание на мисията на свети Йоан Предтеча, патрон на манастирския комплекс. Виждам в него силно въздействащ на Бога човек. Бил е в целия си живот изповедник на вярата, подчерта Негово Високопреосвещенство. Щастие е за нас, че имаме в Кърджали такъв величествен манастир, посветен на св.Йоан Кръстител, каза още владиката.
Дядо Николай се спря специално на приноса на проф. Николай Овчаров, енорийския свещеник отец Николай, премиера Бойко Борисов и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за развитието на манастира в духовно средище за региона.
Негово Високопреосвещенство посочи, че тези хора имат голям принос не само за изграждане на храм от тухли и камък, но за въздигането на църквата в Кърджали като средище на духовността.
Днес най-радостни в Кърджали са децата, които ще черпят от богопознанието и вярата. Най-силното лекарство срещу вируса на века е божията църква, посочи дядо Николай.
Християните на Кърджали посрещнаха с овации богоугодното дело. Светата литургия завърши със заря. Бяха пуснати гълъби и балони с каноничния бял цвят.
Текст: Георги Кулов

2 коментара

  1. Kiro каза:

    Защо не се спазва дистанция ?Вчера не видяхте лу мюсюлманите какви предпазни мерки взеха по време на молитвите на открито,нима за ден вируса изчезна ???…

  2. Анонимен каза:

    Къде ви е дистанцията? Или тези мерки са само за определени хора?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!