Гърция разхлабва мерките, но при строги правила

Гърция навлиза в нов етап от разхлабване на мерките срещу коронавирусната зараза. От днес заработват кафенета, баровете и заведенията за обществено хранене. Пак от днес се разрешават пътуванията до всички гръцки острови, отново може да се ползват яхтите, отварят отделни спортни съоръжения, по-специално районните басейни.

Заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас заяви в неделя, че процесът на поетапно отваряне на икономиката като цяло „преминава гладко“.

По принцип гърците могат да пътуват с фериботи до островите Крит и Евбея от 18 май. Хардалиас представи новите санитарни правила при пътуванията с фериботи, а също с кораби по международни маршрути, например между Гърция и Италия. Пътниците ще трябва да спазват разстоянието от 1,5 м при качване, слизане и във всички помещения на плавателния съд. Всяка каюта може да се ползва само от един човек,с изключение на семействата, но роднини по първа линия, които могат да бъдат до четири души. В каютата се допускат инвалиди с придружаващите ги лица. Максималният брой превозвани пътници трябва да бъде 50% от общия брой места, посочени в сертификата за безопасност на плавателния съд, или 55%, ако на плавателния съд има каюти.

Преди качването се мери температурата на пътниците, които ще попълват и анкета за здравословното си състояние. Отговорността за това ще носят корабните компании. Пътниците и членовете на екипажа трябва да носят маски. По местата в закритите помещения на фериботите пътниците трябва да седят по специална схема (едно заето място, а съседните редом – празни).

Денонощно работещите хотели и къмпинги ще отворят врати на 1 юни, а сезонните хотели на 15 юни.

Строги санитарни мерки са предвидени и за кафенетата, ресторантите и баровете. В заведенията за обществено хранене ще има само по един клиент на 2 квадратни метра обща площ. Минималното разстояние между масите в зависимост от разположението на столовете трябва да бъде от 70 см до 1,70 метра.

На първия етап е разрешено да има маси само на улицата. Максималният брой на маса е 6 души. Няма обаче никакви ограничения за броя на хората при семейства с непълнолетни деца.

Националният авиопревозвач Aegean Airlines вече увеличи от 18 май вътрешните полети от Атина до град Ираклион (остров Крит), Ханя (Крит), Сорун, Александруполис, а от 25 май ще увеличи и броя на полетите до островите Родос, Керкира (Корфу), Лесбос, Хиос, Самос и др. Полетите ще се увеличат още повече от 1 и 15 юни, когато в Гърция трябва да отворят и хотелите. Авиокомпанията обяви също, че до края на май ще възобнови полетите от Атина до Мюнхен, Цюрих, Франкфурт на Майн и Женева. Ще се увеличат и полетите до Брюксел – единствена дестинация, по която не са спрели да летят самолети на компанията.

Планът за поетапното отпадане на ограниченията в Гърция бяха обявени на 28 април от премиера Кириакос Мицотакис. Ситуацията в Гърция с коронавируса е сравнително благоприятна. Броят на заразените е 2878 души, повечето от които са оздравели. Починалите са 171 души.

/БГНЕС и ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *