Иззети предмети от колекцията на Васил Божков вече се продават

Ритон от колекцията на Васил Божков вече се продава на свободния пазар, сезира сам бизнесменът в профила си във Фейсбук. Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон. Той е иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример „е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите“.

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април м.г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“ 43, а сумата за него е заплатена на два пъти. Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени.

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части – рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет с идентификационен надпис.

Малко по-късно Елка Пенкова, археолог от Националния исторически музей (където държавата би трябвало да съхранява съкровищата на Божков според изявлението на министъра на културата Боил Банов) написа във фейсбук, че изземването на въпросната антика е било незаконно: „Този ритон принадлежи към културно-историческия ареал на партите и подобни екземпляри не са откривани в тракийските земи. Само по себе си изземването и обособяването му като веществено доказателство (неизвестно за какво?) № М/Б8-2020 изцяло противоречи на Закона за културното наследство – чл. 97 6) (Нова – ДВ, бр. 54 от 2011 г.) „Не подлежат на идентификация археологически предмети, монети и монетовидни предмети и произведения на изобразителните изкуства, внесени на територията на страната, с произход от други държави, в случаите когато са придружени с документ за произхода и за способа на придобиването им.

В коментара си Пенкова припомня, че ритонът има ясен документ за произход от 2019 г. и се изказва в подкрепа на някогашните планове на Божков да изложи богатствата си в частен музей: „Осъществяването на проекта за частен музей в Телефонната палата щеше да позволи и на българската публика да се запознае с историята на културата на древния свят и така по-ясно да се откроят достиженията на траките в областта на духа“.

„Сега“ попита държавното обвинение дали ще бъдат предприети някакви действия след твърденията на Божков за продажба на предмети от иззетата колекция. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отговори, че този въпрос трябва да се насочи към Министерството на културата.

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата, в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация „Тракия“, която продължава опитите да я върне от държавата.

„В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата“, пише Божков. Той твърди, че искал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големия частен музей на Балканите. „С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София“, пише той във „Фейсбук“. Сред експонатите, които искал да изложи там, е и въпросният ритон.

Вчера Божков отново във „Фейсбук“ обясни, че сигналът му до ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната делегация на България в ЮНЕСКО.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божковсред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

В края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация „Тракия“ вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на култура отрече за кашоните.

На 10 февруари директорката на НХГ Яра Бубнова потвърди пред „Сега“, че „произведения на изкуството от дома и офисите на Васил Божков“ вече се намират в Националната галерия. Те се съхранявали в специално помещение и първите от тях са постъпили там преди седмица, когато са били иззети, веднага след излизането на прокурорското постановление и заповедта.
„Ние само съхраняваме, за други подробности трябва да се обърнете към Прокуратурата”, обясни тогава директорката на НХГ.

Също на 10 февруари от пресслужбата на фондацията съобщиха пред “Сега”, че предмети от металната колекция през последните два дни не са вземани, „освен тези, което бяха отнесени в кашоните и плика от лабораторията. Те твърдят, че не са вземали нищо от антиките, което е странно, защото ние имаме подписани двустранно протоколи”, каза Десислава Виткова от пресслужбата. Тя уточни, че щом са били в лаборатарията, значи реставрацията на иззетите предмети от античната колекция още не е била завършена и най-вероятно те досега не са показвани публично.

В началото на февруари прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията антични предмети стопанисвани от фондация „Тракия”. Проверката трябваше да приключи до 7 април.

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    За пари управляващите ще продадат баща си и майка си. Това сме ние продажни българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.