Караянчева пита министъра на вътрешните работи: Законосъобразен ли е арестът на Мерт Али, извършен от МВР-Кърджали през октомври 2019 г. в Черноочене

Председателят на парламента Цвета Караянчева, в качеството си на народен представител от област Кърджали, е внесла питане до министъра на вътрешните работи относно действията на местната полиция във връзка с евентуално превишаване на правомощията и извършване на неправомерни арести след хулигански прояви в община Черноочене в нощта срещу 29 октомври 2019 г.
Припомняме, че инцидентът стана повод за показното задържане на 21-годишния Мерт Али, който бе отведен от дома си с белезници в присъствието на над 20 полицаи въпреки твърденията му, че е невинен и дори не е присъствал на мястото на инцидента, и въпреки чистото му съдебно досие.
По-късно съдът отмени заповедта за задържането му като незаконосъобразна. Отпадна и поисканата спрямо него мярка за неотклонение „парична гаранция“, а Районната прокуратура отхвърли  постановлението на разследващите органи за привличането му като обвиняем.
Синът ни няма криминални регистрации, не е участвал в противоправни деяния и не е възпрепятствал по никакъв начин действията на полицията. Въпреки това бе неправомерно задържан за 24 часа, реагираха от семейството. Кой ще поеме отговорността за упражнения психически натиск, накърнено достойнство и уронен престиж на един невинен млад човек и защо бе допуснато скандалът да се преекспонира с политическа цел, питат близките. (Мерт Али е син на заместник-областния управител Леман Али.)

Народният представител Цвета Караянчева настоява да се установи законосъобразни ли са били действията на полицията по случая и има ли превишаване на полицейски правомощия от страна на служители в ОД на МВР, включително и от страна на директора на ведомството старши комисар Атанас Илков.
Независимо от резултатите от сигнала, Мерт Али и семейството му ще търсят правата си по съдебен ред като подадат съдебен иск срещу ОД на МВР Кърджали за незаконно задържане и незаконно образуване на дело.

3 коментара

  1. Аз ли да ви уча каза:

    До доказване зам областната в оставка, за да не пречи/ влияе на разследването . Така е редно и така се прави в белия свят. Сега, където и да се появи, си мислим, че реди пъзели за спасяване на родата

  2. ефект от дефект каза:

    Знаете ли, сега е кротнал юнакът. Не ровете , че ще го превърнете в предишен гамен

  3. реджеб отЛисиците каза:

    не е законосъобразен госпожо Председател ,тези дрогирани лигловци трябва да подпалят общината,дотам ли докарахте да поставяте чадър над криминално проявени лица,вместо да застанете на страната на закона,ама вие сте в един багажник,що ли се учудвам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!