Прокуратурата: Заместник-министър Красимир Живков е част от ОПГ, която внасяла опасен боклук

Досъдебно производство за организирана престъпна група е образувано от началото на януари тази година. Групата е съставена от шестима души, включително длъжностни лица – зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бившият шеф на РИОСВ Плевен.

Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Днес бяха извършени множество действия по разследването. Претърсени бяха адреси в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана и села в Кюстендил. В действията по разследването се включиха прокурори, разследващи полицаи, ДАНС и жандармерията“, съобщи Милева.

„Към момента са събрани множество писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам. -министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци от Италия. Той е оказвал и натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества за внос на отпадъци. Служителите, които отказвали да съдействат, са били освобождавани от длъжност.

Зам.-министърът е принуждавал да се предоставят отпадъци на определени дружества. Така се е възползвало и конкретно дружество от Монтана за преработка на акумулатори, което използва опасен отпадък. То е изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност и така са генерирали огромна печалба, като са избягвали плащането на данъци в особено големи размери”, разясни Милева подробности от разследването.

Тя уточни, че зам.-министър Красимир Живков и останалите петима участници в групата са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа.

„Предвид големия обществен интерес наблюдаващите прокурори ще предоставят допълнителна информация и на кого и за какъв вид деяния да повдигнат обвинения и да поискат мерки за неотклонение”, обясни Милева и отказа повече подробности, за да не се пречи на разследването.

Днес беше претърсен домът на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, като той беше отведен в сградата на МОСВ по време на обиска там. При извеждането си висшият чиновник заяви, че не е арестуван, но прокурори и служители на ДАНС го качиха в бус на държавното обвинение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!