„Мултикултурният град“ ще се проведе за 13-и път в Кърджали

Тазгодишното издание на съвместната фестивална инициатива „Мултикултурният град” на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали, която се провежда за 13-ти път, отново разширява географската карта на местните културни събития. Гози път се включват участници от Портсмут, Южна Англия и Щутгард, Германия. „Връща” и историческата лента на местния живот 150 години назад.

В координирано партньорство с Фондация „Кор Кароли” от Варна с 3 събития ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване (1976/77), и вписан в Книгата за рекорди на Гинес.

Ще бъде маркирана улицата на негово име в кв. „Възрожденци”.

Пред Военния клуб в Кърджали ще бъде поставен паметен знак. Сградата е най-старата на военен клуб в България (1870),  в чийто медицински център за офицери и военослужещи на 4 юни 1930 г. се ражда бъдещият мореплавател,

В Арт галерия Кръг пък ще бъде представена гост-изложба на Военно-историческия музей от Варна с документални кадри от околосветското плаване на незабравимия ветроходец.

Кап. Георги Георгиев е почетен гражданин на Кърджали (1978).

На 8 юни, с гражданска инициатива на 14 културни институции, дружества и НПО, ще бъде внесена подписка за именуване на улица в града на името на поета и интелектуалец Давид Овадия, също почетен гражданин на Кърджали (1984), като част от програмата на Мултикултурният град’2020. Подписката ще бъде разгледана за одобрение на юнската сесия на Общинския съвет.

В пространството на Арт галерията в рамките на тазгодишната програма ще могат да се видят последователно два нетрадиционни и провокиращи въображението проекта.

Първият е на младия кърджалийски архитект Джумхур Гьокчепънар, роден в 1992 г. в Истанбул, отраснал в Кърджали, в момента магистър в Университета в Портсмут и вече носител на награди за архитектура. Той участва с проекта си в ХVII-тото световно архитуктурно биенале в Буенос Айрес (2019) и е поканен да участва в италианскитя павилион на Венецианското биенале (май, 2021).

Кърджалийци ще могат да видят различните етапи от неговата идея, получила вече световно признание. Тя е наречена от организаторите на събитието „Пробив в архитектурата: по следите на един уникален био- архитектурен проект, вдъхновен от бактерията Physarum polycephalum, и приложението му в градското планиране и строителството на сгради”.

Изучавайки изключителната био-устойчивост и приспособимост на реално съществуваща бактерия в различни условия, Джумхур, който е някогашен участник в дейностите на Арт движение Кръг, създава модел за подобна устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град. Среща с автора ще е възможна с предварителни заявки от 10:00 ч. на 12 юни (петък), когато стартира събитието.

На 20 юни (събота) в родния град се завръща със своя проект още една кърджалийка. Това е Фатма Мурадова. Тя е родена през 1984 г., но от 2007 г. учи, живее и работи в Германия. Фатма е дизайнерка и автор на книгата „Шепот в главата” (немско издание).

Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова” представя 40 нейни оригинални графични разработки на човешките състояния и пориви, включени в тази книга-изследване на глобалната биография на съвременния човек. Методът е познат в европейските визулни изкуства като Мемография, но все още е непопулярен у нас.

Мемографиите представят чрез визуални решения личността на човека, неговата етика, етнос и ценности по начин, който е невъзможно да се опише като текст в биографията. В момента Фатма Мурадова работи в отдела за специални проекти на Marketing Kaufland Deutschland в Щутгарт.

Наградата „Мултикултурният човек” тази година няма да бъде връчена поради забавянето на номинациите заради пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *