Ален мак плюс Здрав кактус равно на Магарешки бодил

При правенето на този клип всички много се забавлявахме. Седемте деца и двамата големи – цялата шумна и ухилена компания се намяткахме в камионетката, в „Ровъра“ – и хайде! – до един от любимите ми въжени мостове. Всъщност те всички са ми любими, ама тоз ми беше най под ръка.

Три страници сценарий и старателно подготвен реквизит – барабанче със стойка, кубé-усилвател, капак от тенджера (ключова роля в клипа), права лопата и много листове с парчета от текста по тях. Бях си изрязъл и ноктите на краката, брадата също оформена съгласно чудатостта на сценария.

На всички магарешки бодли около моста им беше поръчано да нацъфтят.

Песента записах няколко години преди това в елитно софийско студио, а беквокали ми бяха Комата и Явор Кирин. Комата всички я знаят, а Яшо е от яката банда „Алегро“ – перфектен музикант и автор на текстове на една камара наши звезди – Кеца („Като слънце в огледало“), Лилито, Орлин Горанов, абе една камара са. Затова „комсомолския хор“ в началото звучи така „ударно“. Всъщност цялата песен е една майтапчийска метафора на Прехода, който ни полази.

 

На това, което беше преди Промяната (аления мак), на това, което се надявахме да дойде от Запад като даденост, с цялата му лелеяна екзотика (здравия кактус) и на това, което в крайна сметка се получи като резултат на наша почва (магарешкия бодил). Абе бъзик с „българския модел“. (яката смеховка накрая пак е на Яшо).

На моста духаше доста силен вятър, затова се наложи да слагам камъчета върху изписаните листове, върху които стъпвах. Мостът. Клатушкаше се достолепно и не даваше на други да минават по него. Децата -възбудени и пърхащи. Всичко стана, както беше по сценарий, даже някои неща се случиха в движение – козичките, например, които се появиха незнайно откъде.

Останалото беше купон и магия. Вечерта дойде една сърдита баба – тя понеже изпуснала купона, дойде да се кара защо сме снимали внучето ü без разрешение и да не сме пускали клипа. Успокоих я, че съм му снимал само босите крака, което горе-долу си беше вярно, ама не съвсем.

Днес магарешкият бодил около моста пак е нацъфтял. Тези същите босоноги малчугани вече са абитуриенти. Балерината завършва балет в Москва. Най-малкият участник, който беше първолак тогава, сега е деветокласник в музикално училище. Сърдитата баба къде ли е – не мога да ви кажа. И капака на тенджерата се затри нещо. Но клипа не се затрива. И има вече албумна стойност. И забавно-научна. Но най-важното е, че всички яко се забавлявахме.

Иво Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!