nhung loi giai hay vốn ít nên đầu tư gì tang thu nhap thu dong tong dai hd bank cách viết giấy bán xe máy

Еличка Кръстанова, солистка от Мистерията на българските гласове: Горда съм с предците си!

Тя пее рамо до рамо със своята майка – голямата и неповторима родопска певица Надежда Хвойнева.

Като солист в „Мистерията на българските гласове“ тя представя Родопската фолклорна област и изпълнява песни като „Стани ми, майчо“ ; „Излел е Дельо хайдутин „; „Руфинка болна легнала“ (с Лиса  Джерард) и други.

Вярва, че новият музикален проект “БууЧииМиш” е една нова визия, нова сила за развитие за хора. Вече трета година по най-престижните сцени на Европа публиката и критиката го оценяват високо – аплодисментите и възторзите не стихват

 

През целия си съзнателен живот Еличка Кръстанова изпитва чувство на гордост от двата рода, от които произхожда – по майчина и по бащина линия. От малка е възпитана в родолюбие, което през годините запазва и доразвива. „Човек трябва да има чувство за принадлежност в този свят“, вярва тя.

Родена е в София, завършва 31-ва гимназия, в чийто хор пее , по-късно изучава музика и музикална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“. Постъпва на работа в БНТ на 19 години и запомня завинаги изключителните личности от изкуството и културата, с които се среща там. „Чувствам се обогатена духовно като участник в създаването на документални филми и творчески портрети на такива хора. Много научих и в професионален, и в житейски план от колегите си в телевизията.“

Еличка Кръстанова

Пее народна музика от 1979 г. През 1985 с конкурс постъпва в самодейния хор „Люба Ивошевич“ с диригент Здравко Михайлов. „Също след конкурс бях приета и пея в световноизвестния български женски народен хор “Мистерията на българските гласове” вече 30 години. Последните 20 от тях имам щастието да съм солист. За мен това е Благослов, голяма привилегия и чест. За изграждането ми като певица съм много благодарна на именитите солисти и на диригента на този хор, от които съм се учила. Заедно със своите изключително талантливи колеги съм изпяла най-красивите български народни песни на едни от най-престижните световни сцени в Европа, САЩ, Канада, Япония, Русия, Китай, Бразилия и Аржентина. Участвали сме в различни програми на БНТ, BBC и по първи канал на Испанската телевизия.“

„Ой, кукувичке“ – песента от видеото, е една от многото любими за рода на Еличка Кръстанова. Свързват я с паметта за обичан техен близък. Като солист в концертите с „Мистерията на българските гласове“ тя представя Родопската фолклорна област и изпълнява песни като „Стани ми, майчо“ ( за солист и хор, композитор Красимир Кюркчийски); „Излел е Дельо хайдутин „; „Руфинка болна легнала“ (с Лиса  Джерард) и други.

За най-специален тласък в професионалното си развитие Еличка смята благодатта да пее рамо до рамо със своята майка – голямата и неповторима родопска певица Надежда Хвойнева. „Тя беше солист на “Мистерията на българските гласове” от 1959 до 1998 г. Израснах заедно с колегите на майка ми и съм свързана с тези велики български певици не само професионално, но и чисто емоционално – чрез безброй детски спомени и сантименти. Мама постоянно имаше концерти в различни формати и често ме вземаше със себе си. Така от малка обикнах музиката и изкуството и се запознах с най-големите имена на българската сцена в различни жанрове. Седяла съм на коленете им, прегръщали са ме с обич. Това формира у мен една много трайна и силна любов към изкуството. Представете си какво е вълнението да работиш с тези хора – репетиции, концерти, пътувания; да споделяш всякакви преживявания – сълзи на радост, смях, понякога и болка!“

 

Бащата на Еличка също е много талантлив човек – танцьор е в ансамбъл „Маяковски“ по времето на хореографа Кирил Харалампиев. У дома изработва предмети и картини от дърво и ковано желязо, рисува – природен талант. Отказва се от танците, за да се грижи за дъщеря си. Води я на опера, театър, оперета. Обичат да ходят заедно на кино – харесват италианските и френски филми, както и българските класики.

Нищо не може да се сравни с най-голямата награда за труда на един артист – аплодисментите на публиката, убедена е Еличка Кръстанова след всички тези години на световно признание за изкуството на хора. „Забележително за мен е как още с излизането на сцената получаваме силни аплодисменти, които не стихват до края на концерта. Когато дойде финалът, понякога имам чувството, че залата може да падне отгоре ни от виковете и аплаузите на публиката, станала на крака. Еуфорията е толкова голяма, че ти се иска още и още да пееш и да даряваш любов.“

Силен е споменът на изпълнителката  за едно от първите й дълги турнета с хора в Англия. Пътешествието из най-големите градове на Острова започва от “Роял Фестивал Хол” в Лондон. „Никога няма да забравя как препълнилата залата английска публика ръкопляскаше, тропаше с крака и възторжено викаше! След един от поредните ни изключително успешни концерти в същата зала по-късно мой приятел – англичанин ми каза: “Ели, помириши въздуха край Темза – ухае на свобода! Това е уханието на красотата на вашата музика, макар понякога да е тъжна!
Не спирам да се удивлявам как хората от различни култури по света реагират по един и същ начин на българската народна музика! Често виждаме зрителите да затварят очи и да се движат в ритъма на музиката. И въпреки, че не разбират текста, те усещат дълбочината и красотата със сърцата си и избухват в силни аплодисменти на радост. Благодаря на Бог за тази награда!

Вярвам, че новият ни музикален проект “БууЧииМиш” е една нова визия, нова сила за развитие за хора “Мистерията на българските гласове”. Вече трета година по най-престижните сцени на Европа публиката и критиката го оценяват високо – аплодисментите и възторзите не стихват!“

В личната класация на Еличка семейството и приятелите винаги заемат първите места. Тя обича да готви и го прави с много любов за тях. Експериментира, винаги променя по нещо във всяка, дори изпробвана рецепта. Отглежда орхидеи, папрати, има малка градинка на балкона с пълзящи растения и здравец. За нея най-важен е домашният уют. Чете от малка, често до среднощ остава будна с поредното интригуващо заглавие.

Димитър СОТИРОВ

ОБРЪЩЕНИЕ ОТ „ МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ“ КЪМ СВОИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ

Скъпи приятели,

надяваме се, че вие и обичаните от вас хора, сте в безопасност и в добро здраве. Тъй като летните ни концерти се отлагат, няма да можем да се срещнем с вас тази година. Но нашите певици продължават да пеят и репетират дори и в социална изолация.

Няма да прекъсваме връзката  си с вас. Ще използваме съвременната техника  да контактуваме директно от домовете си.  Така ще ви представим поотделно всяка една от нас, изпълнителките. Ще откриете уникалните им вокални умения, ще се насладите на  техниката им  на  пеене и ще разберете кой кой е в  хора „Мистерията на българските гласове“.

Бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!