Скопие обяви пълна блокада за 3 дни и върна други мерки след рекорден брой заразени

Македонската столица и други градове в страната въвеждат полицейски час от тази вечер, който ще продължи над 72 часа. Градският транспорт спира, а в цялата страна утре, 5 юни, е неработен ден. В редица градове извън големите ще е в сила полицейски час всеки ден от късния следобед до рано сутринта на следващия ден.

Това рязко връщане към мерки, които бяха ежедневие за мнозина на Балканите в последно време, има просто обяснение – коронавирусът отново се разпространява бързо.

Днес заразените с COVID-19 за 24 часа са 120 (при 953 теста), съобщи здравният министър Венко Филипче. На пресконференция снощи той обвърза увеличаването на случаите с незачитане на санитарните мерки, останали в сила след падането на ограниченията.

Близо 300 са заразените за три дни след седмици, в които новите случаи на ден бяха двайсетина, а понякога под 10. На Балканите такива стойности в момента са познати само в много по-голямата като население Румъния. Досега рекордът в Северна Македония бе 109 души, отбелязан през април. Двама са починали.

Кабинетът снощи реши, а днес съобщи, че утре е неработен ден на цялата територия на страната. Министерството на труда обяснява решението с нуждата от „осигуряване на цялостна координация на активностите, насочени към предотвратяване на внасянето и разпространяването на коронавируса (SARS-CoV-2, причиняващ) COVID-19.“

Новите огнища на коронавируса – Скопие, Щип и Тетово – се появяват седмици след като започна разхлабване на мерките в страната, които бяха сред най-строгите в Европа, макар да се срещаха и другаде на Западните Балкани. Блокадата включваше полицейски час през делничните дни, започват късно следобед, и пълна забрана за напускане на домовете през почивните.

В Скопие, както и в другите изброени градове тази вечер в 21 ч. започва да тече пълна забрана за излизане. Тя ще е в сила до 5 ч. сутринта в понеделник. В останалите градове в страната се връща полицейският час от 16 ч. всеки ден до 5 сутринта на следващия. И в четирите града с по-строги мерки и останалите аптеки и болници остават отворени през цялото време.

Във „Фейсбук“ компанията, отговаряща за градския транспорт в Скопие, обяви, че от тази вечер в 21 ч. до понеделник сутринта обществените превози спират напълно. Междувременно и сега автобусите се движат по съботно-неделно разписание.

Източник: Кросс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *