Бойко Борисов: Излязохме от кризата по-бедни, но живи и здрави

Вирусът не е победен и въобще не е свършил. Надявам се, че с мерките, с дисциплината и с вече ясната стратегия, това че самите хора усвоиха правилата (дистанция, дезинфекция, внимание) – това е изключително важно да продължи.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред предаването „Панорама“ на БНТ.

Той коментира теорията, че е по-правилно да пуснем вируса, като цитира главният епидемиолог на Швеция, който заяви вчера, че е „сгрешил фатално и е признал, че се е объркал с предложението да не се налагат рестрикции заради коронавируса, като заради неговото решение много хора са умрели“.

„Сега, когато имаме знанието от това, което се получи, със сигурност щях да приложа ограничения – не толкова сериозно, както в някои държави, но достатъчно твърди“, продължи Борисов да цитира главния шведски епидемиолог.

„Точно това направих с моите колеги от щаба и от правителството. Нашите мери бях първи, най-навременни и най-леки„, подчерта българският премиер.

„Ние спазвахме и затискахме бързо клъстерите (със заразени) , които се появяваха, но и бързо отпускахме местата, където можеше, и за това излязохме и първи от строгите мерки„, посочи Борисов.

„Няма учебник и литература, които да извадиш и да кажеш кое е правилно за Covid-19, …няма такова правило. Издъниха се най-големите държави, измряха им хората – във Великобритания, САЩ, Русия , Бразилия те се издъниха. Ние първи си направихме облекла, маски, очила, лекарството, което казват, че приложено в болница върши най-добра работа. Първи заедно с Италия започнахме да правим плазма. Затова имаме и толкова много излекувани“, коментира премиерът.

Ние не затворихме хората вкъщи за разлика от другите държави„.

На въпрос за рязкото сваляне на мерките, премиерът Борисов посочи, че това е ставало поетапно.

Той подчерта, че е дошло време работещи родители да се връща да работят. „Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и не само къде ще почиваме и колко ще почиваме, а с работа“.

Излязохме от кризата много по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Сега с работа и продължаваме напред“, каза Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!