САЩ се готвят за нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2“

САЩ се готвят за нови санкции срещу газовия проект „Северен поток 2“.

Американски сенатори внесоха за разглеждане законопроект за разширяване на наказателните мерки по отношение на газопровода, който доставя руски газ до Германия през Балтийско море.

Компанията оператор на газопровода, дъщерна на Газпром, вече заяви, че анализира възможните последствия от нови санкции.

Берлин критикува американските действия.

Републиканецът Тед Круз и демократката Джийн Шахийн са начело на сенаторите, внесли законопроекта против Северен поток 2. Те смятат, че той ще засили влиянието на Москва върху Германия и други европейски страни. Според Шахийн, проектът заплашва Украйна и енергийната сигурност на Европа.

Строежът на газопровода беше спрян миналата година. От него са готови 93%. Общата му мощност е 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия през Балтийско море. Възможно е да заработи до края на тази година.

Това би могло да съвпадне с новите американски санкции.Те включват наказания за страните, участващи в полагането на тръбите и за компании, които предлагат например застраховка на проекта.

„Северен поток 2“ преминава през изключителни икономически зони и териториални води на пет страни – Германия, Дания, Русия, Финландия и Швеция.Така заобикаля Украйна и Полша и увеличава доставките за най-голямата европейска икономика, която се стреми да прекрати използването на въглища и ядрена енергетика.

Руски представител смята, че новият американски законопроект би могъл да има геополитическо значение.

Владимир Василиев – Руска академия на науките: Всъщност Съединените щати играят с картата на възпиране на строежа на енергийния проект. Ако Съединените щати отрежат руския тръбопроводен проект за газ в бъдеще и намалят доставките на руски газ това ще има мощно геополитическо въздействие. Така че нещата не са толкова прости.

Германия реагира остро на действията на Вашингтон. Нашата принципна позиция спрямо екстериториални санкции е ясна – ние ги отхвърляме, заявиха от германското министерство на икономиката.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!