Приключи първата онлайн конференция на Европейската театрална конвенция

Приключи международната конференция на Европейската театрална конвенция (ЕТС). Тя се проведе от 10 до 12 юни, но поради световната пандемия от коронавирусна инфекция този път срещата беше онлайн. Основният дебат беше свързан с намаляване влиянието на кризата. Споделена беше информация за реалността в театрите в момента и виждания за връщане към нормалността. Бяха приети нови членове – националните театри на Виена и Гьотеборг.

В приветствието си към участниците президентът на ЕТС Серж Рангони се обърна с апел към правителствата да не намаляват средствата, да не се възползват от ситуацията и да не закриват театри. В обръщението си към международната среща европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел подчерта, че културата не е лукс, а важен социо-иконимически сектор. При спазване на всички противоепидемични мерки, театрите трябва да отворят врати, защото подпомагат психологическото здраве и благосъстояние на обществото. Тя съобщи, че предстои осъществяването на проект, съвместно с програма „Еразъм+” за 2,5 млн.евро за подобряване на дигиталните умения на членовете. „Това със сигурност ще открие нови възможности за театрите, а фокусът ще е върху международно партньорство и кооперация”, акцентира еврокомисарят.

Международната театрална конференция на ETC се провежда два пъти годишно, където членуващите се запознават с новите тенденции в европейския театър. „Този път, поради обстоятелствата в света, разговорите бяха насочени върху адаптирането на нашето изкуство към новите технологии. Колегите споделиха нагласа за експериментиране, за търсения и мислене по нов начин. Дигитализацията обаче няма да е самоцелна, а ще е начинът за запазване на живия контакт с публиката ни до времето, в което ще можем отново да я посрещнем в театралните зали”, съобщи подробности от работата на конференцията Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център – Кърджали, член на ЕТС. „Чувството за солидарност владееше през цялото време дискусиите. Това, че се подкрепяме и заедно търсим изход от кризата ни дава надежда”, подчерта в заключение той.

ТМЦ-пресс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *