Позиция на РЗИ във връзка с изявлението на доц. Атанасов от „Пирогов“ по случая с д-р Сибел Муса 

Уважаеми доцент Атанасов,

От името на здравните власти в Кърджали, които Вие набеждавате за средновековни инквизитори и ловци на вещици по случая с „Д-р Сибел Муса“ и които призовавате да бъдат разследвани, съм длъжен да заявя следното:

Д-р Муса е носител на COVID – 19. Категорично. Тествала се е по собствено желание на 5 юни. Нейната проба с PCR е взета от най-добрия инфекционист в областната болница и потвърдена във високоспециализираната микробиологична лаборатория на здравното заведение. В противовес с всички медицински и етични стандарти д-р Муса е оспорила публично резултатите от изследването, държала се е агресивно, нагрубила е екипа на лабораторията  и е отправила заплахи, че ще се погрижи тя да бъде затворена. Същата безцеремонност, арогантност и безпардонност е демонстрирала и спрямо служителите на РЗИ-Кърджали.

Д-р Муса не е съдействала на контролните органи, въпреки че, като вирусоносител подлежи на епидемиологично проучване  за установяване на контактните си лица. Нещо повече, дала е подвеждаща информация, че се е самоизолирала след пристигането си от София, което категорично не отговаря на истината.

Към този момент няма яснота къде се е заразила д-р Муса. Факт е обаче, че тя умишлено е възпрепятствала епидемиологичното проучване и с поведението си е създала условия за разпространение на вируса сред близките си.

Причината срещу нея да бъде образувана прокурорска проверка е безотговорното й поведение и укриването на данни, което е застрашило живота и здравето на други хора. Със самочувствието на лекар-специализант тя е посетила своя онкоболна близка в белодробното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас  Дафовски“  в деня, в който й е взета проба за COVID – 19 и след като е споделила, че броени дни по-рано е била с висока температура. За нито една от многобройните й срещи с близки и роднини, с приятели и съседи, не са били уведомени здравните власти, независимо от риска инфекцията да се разпространи лавинообразно сред тях, само защото самата д-р Муса е преценила, че не представлява заплаха за никого.

Трудно ми е да повярвам, че медик, който три месеца е бил на първа линия в борбата  с коронавируса в „Пирогов“, може да рискува живота и здравето на свои близки, да погазва всички етични стандарти, да манипулира държавни институции и да иронизира в социалните мрежи свои колеги с дългогодишен стаж.  Лично аз не намирам нищо професионално в това, а Вие?

С цялото уважение към Вас и болницата, която представлявате:

Ръководство на Регионалната здравна инспекция в Кърджали

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Браво, много правилно казано, как ще е арогантна към колегите си.
    Годеника и се разхождаше съвсем свободно в Черноочене на 10. Юни това може да се докаже по записите на видео наблюденията на заведенията,ако е дала точна информация за контактите си нали щяха да го карантинират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.