Решават формата на Суперлигата за новия сезон на 23 юни

Волейболните клубове у нас сами ще решат какъв ще е форматът на следващото издание на Суперлигата при мъжете. Това обяви новият председател на Национална волейболна лига Атанас Гаров.

“Участие ще вземат всички клубове от Суперлигата. Ще поканим и четирите клуба от Висшата лига, които изявиха желание за участие, но те няма да имат право на глас при решението. По-рано се обяви проект за новия шампионат с участието на 16 отбора. Решението беше противоречиво и много отбори не бяха съгласни с него. Сега клубовете ще имат нова среща и сами ще решат бъдещето на новия шампионат”, обяви Атанас Гаров.

„Крайното мнение за формата на първенството в Суперлигата ще имат клубовете. В доказателство на думите, че искаме да работим заедно – с диалог и общи усилия да градим по-доброто бъдеще на българския волейбол, ще направим още една среща, на която да се дискутира форматът, преди да се вземе решение. По искане на 6 от клубовете ще се организира въпросната втора среща, на която още веднъж да се изговори какви биха били плюсовете и минусите при различните варианти. Срещата е насрочена за 23 юни. Каквото и да е решението, ние ще се съобразим и ще градим стратегията за развитие на тази база. Виждам плюсове в няколко от решенията, но най-вече ще се търси такова, което повишава конкуренцията в първенствата – нещо, което ще е плюс за всички. Независимо кое от възможните решения бъде взето, надявам се, че клубовете, които са предпочитали друго, също ще се съобразят с волята на мнозинството и ще имаме възможност да работим всички заедно за просперитета на Национална волейболна лига“, каза още Атанас Гаров.

Припомняме, че преди няколко седмици бе решено форматът на Суперлигата да се състои от 16 отбора – две групи по 8. Дни след това част от отборите протестираха срещу това решение. На 16 юни президентът на ВК „Арда“ Милко Багдасаров изрази своята позиция в отворено писмо, чийто текст цитираме по-долу:

„Уважаеми колеги,

По повод за предстоящото разглеждане на формата на Суперлига – мъже 2020 смятам, че е нормално, този път да бъдат поканени на обсъждането всичките 16 отбора подали заявка в определения срок (до 31 май 2020).
Справедливо бе да се направи това допитване, със заявка за участие, имайки предвид и факта, че всеки един от тези отбори имаше своя шанс при старите условия да намери своето място в тогавашния формат от 12 отбора. За съжаление пандемията промени много неща.
Справедливо е след като има вече и избран нов Председател на НВЛ, г-н Атанас Гаров също да има глас при евентуално обсъждане на вариантите.
Както виждам от думите на вицепрезидента на БФВ Илия Динков, такъв ще бъде подхода при жените, което е правилно!“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *