Емре Емурла: Където и да отида, винаги ще нося Езиковата гимназия и Кърджали в сърцето си

Емре Емурла е възпитаник на ЕГ „Христо Ботев“ в  Кърджали. Неизброими са наградите му от национални и международни състезания и конкурси, от олимпиади по немски език, по математика, по български език и литература. Член е на „България на младите“. Участва в „Модел Република България“ – симулация на Парламента за ученици, както и в „Модел Европейски съвет“ – София 2019, организирано от Европейската комисия за България. Стипендиант е на Американската фондация за България, на Посолството на Азербайджан. Представя Кърджали пред министъра на образованието на Бавария. Стипендиант и на Баварското правителство, и на Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер по програма за пробен студент, а на 24 май бе удостоен и със „Стипендия – Кърджали“ от кмета инж. Хасан Азис.

„Роден съм и съм израснал в град Кърджали. Тази година завърших ЕГ „Христо Ботев“. На 19 години съм и планирам да следвам медицина в Германия като стипендиант на DAAD. Посланик съм за областта на неправителствената организация „България на младите“, разказва Емре, докато стяга куфара за страната на Гьоте и Шилер. И подчертава, че където и да отиде, винаги ще носи любимото си училище ЕГ „Христо Ботев“ и Кърджали в сърцето си.

Ето какво още разказва за себе си възпитаникът на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ пред в. „Нов живот“ в навечерието на абитуриентския си бал.

– Емре, ти имаш множество успехи, които бяхме описали и преди няколко месеца във вестника. Разкажи за последните.
– Тази година преди извънредната ситуация покрай коронавируса успях да прекарам две седмици в Германия – първо, като победител в състезанието на Баварското министерство на образованието и културата, а след това като стипендиант на Европейския университет – Виадрина във Франкфурт (Одер). Преди това пътувах и за Азербайджан като победител в конкурса на Посолството на Република Азербайджан в България. След седмица ми предстои и участие в националния кръг на олимпиадата по немски език на МОН, след като успях да се класирам за четвърта поредна година. Благодарение на всички награди от състезания и конкурси бях удостоен и със „Стипендия Кърджали“ от кмета на общината за издигане на доброто име на града на национално и международно ниво. Благодарен съм на моето училище за предоставените ми шансове да се изявявам и на моите учители, коитo с вещина и професионализъм ме подкрепяха, насочваха, мотивираха и ми помогнаха да постигна тези успехи не само в България, но и в чужбина.

– Планираш да следваш медицина в Германия и то като стипендиант на Германската служба за академичен обмен (DAAD). Защо избра медицината и какво представлява тази престижна стипендия всъщност?
– Въпреки задълбочения интерес и занимания в други сфери медицината винаги е била главната ми цел, защото смятам, че лекарската професия надхвърля значението си на работа и придава смисъл на всеки живот. Нейната значимост отново се открои в сегашната извънредна ситуация. Стипендията на Германската служба за академичен обмен (DAAD) се връчва в световен мащаб само на 120 от най-добрите студенти, избрали да продължат образованието си в Германия, което означава и жестока конкуренция за всяко едно място. Тя е в размер от 750 до 1000 евро месечно за периода на цялото следване в университета. Това я прави и най-важната стипендия за чуждестранни студенти в Германия както във финансов, така и в морален план. Повод за гордост на Езиковата гимназията в Кърджали е и фактът, че от три години имаме общо 5 стипендианти.

– Какви са твоите очаквания като ниво, като интеграция в обществото там, като бъдещи планове?
В 10-ти клас спечелих пълната стипендия на Германската служба за педагогически обмен (PAD), която представлява едномесечен престой в различни градове в Германия заедно с хора от всички краища на света и по-късно пребиваване при приемно семейство. Това пътуване беше невероятна възможност да опозная страната и образователната ѝ система отблизо. От друга страна, учителите по немски в училище са с дългогодишен опит в тази сфера и успяват да запознаят всеки един с основните неща за живота в немскоговорящите страни и висшите им училища. Затова знам какво ме очаква и мисля, че няма да ми отнеме дълго време да свикна с обстановката.

– Планираш ли след завършване на образованието си да се завърнеш в България или ще търсиш реализация извън граница?
Медицината в Германия е малко по-различна в сравнение с българските университети. Отдава се голямо значение на практиката още от първата година, поради което избрах да следвам там. Насочих се към университета в Дюселдорф, защото освен с иновативно обучение той се откроява с уникалната програма за доставяне на медицинска помощ от страна на студенти на чужденци с финансови затруднения. След завършване обаче не мога да кажа със сигурност какво ще стане. С удоволствие бих се върнал в България, и по-точно в Кърджали, защото бих искал да подпомогна развитието не на кой друг, а на родния си град.

– Неизброими са успехите ти, наградите, които си печелил, международни стипендии, имаш отличия в много области. Голяма част от твоите връстници не залягат над уроците и не виждат нужда от образование. Ти с какво си по-различен от тях?
В никакъв случай не се бих определил като по-добър от други и мисля, че единствената разлика е мотивацията ни. Значима роля в моето развитие имат родителите ми, които ме подкрепяха през цялото време, а освен това имах шанса да ми преподават страхотни учители, които ми дадоха не само знания, но и изграждаха в мен качества като отговорност, креативност и самодисциплина. Всички те – родителите и учителите ми, ме направиха това, което съм. Надявам се, че броят на хората, които не виждат смисъл в образованието, да намалее още повече. Не напразно съм и посланик за региона на неправителствената организация „България на младите“, като нашата цел е да подтикнем младото поколение към развитие в положителна насока и сме убедени във възможностите им.

– Ще имате ли бал? Кога ще бъде и какво е настроението? Заради коронавируса и плановете с абитуриентските балове се промениха доста – това как въздейства на усещането ви (на теб и твоите съученици) за край на този образователен етап?
След заповедта на министъра на здравеопазването вече нямаме никаква пречка да организираме бал, като нашето училище реши той да е на 23 юни. Със сигурност това е един важен момент за всеки един абитуриент и се е превърнал в традиция. Датите се изместиха с около месец, но аз лично приемам това решение с разбиране поради сегашната извънредна ситуация. Балът ще се проведе отново при спазване на определени защитни мерки, за да не застрашава живота на обществото, но не мисля, че би повлияло на настроението на всички абитуриенти. Тъжно е само, че не успяхме да прекараме последните месеци от обучението заедно с учителите и съучениците, но въпреки това, заедно със съучениците ми от Езиковата гимназия достигнахме много висок резултат на ДЗИ.

– С какво ще запомниш любимото училище, твоите учители и училищния живот като цяло?
Прекараното време като ученик в Езиковата гимназията без съмнение ще остане незабравимо. Освен натрупаните знания и опит в различни аспекти, съществена роля имат и приятелствата в училище. Благодарен съм на всички мои учители и съученици, че направиха тези години едни от най-запомнящите се. Специално Езиковата гимназия има дългогодишни традиции и е активен участник в множество програми и състезания на национално и международно ниво, благодарение на което ни разви като конкурентоспособни личности. Каквото и да се случи в бъдеще обаче, съм сигурен, че всеки винаги ще носи в сърцето си Езиковата гимназия и ще бъде достоен Ботевец.

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

 

 

 

3 Отговори

  1. Анонимен каза:

    Браво Емре. Бъди все така целеустремен и мотивиран.

  2. Анонимен каза:

    Браво, Емре!
    Зная колко много усилия положи през всичките тези години, и напук на повечето ти преподаватели, които те подтискаха и подценяваха и бутаха други напред, ти успя!
    Попътен вятър!

  3. Анонимен каза:

    Кърджали се гордее с теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *