Възможна ли е социална дистанция по време на балове?

От 21.06 в Кърджали започна провеждането на балове. Първи бяха абитуриентите от СУ „Отец Паисий“, а вчера се проведе и балът на най-елитната гимназия в града – този на ЕГ „Христо Ботев“.
Доста от читателите се възмутиха от факта, че имаше голямо струпване на хора и не се спазваше социална дистанция по време на събирането на абитуриентите пред паметника на Васил Левски. Някои дори го нарекоха „развъдник на COVID-19“.

Факт е, че нямаше нужната социална дистанция между хората от 1.5 м., както показа и вестник „Нов живот“ на живо във Фейсбук страницата си. Но възможна ли е социална дистанция по време на най-вълнуващите дни на абитуриентите?
Отговорът до голяма степен получаваме от МОН. От там препоръчаха баловете да се отложат за след извънредната епидемична обстановка,  защото именно такова голямо събитие предполага повече хора на едно място.

Тоест, много трудно би се осигурила социална дистанция между хората, защото по време на събирането пред паметника има не само учители и ученици, но и родители и роднини на абитуриентите.
Но мерките като цяло в България доста се разхлабиха и дори се отвориха дискотеките и баровете, където има далеч повече хора и където дистанцията е дори още по-малка. Дали е честно спрямо абитуриентите баловете да се отложат или дори се отменят, при положение, че има далеч по-големи „развъдници на COVID-19“?

Димитър Беловски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.