Назми Мюмюн: Защо подкрепям кандидатурата на Нинова? Тя е нашата българска, лява лейди Маргарет Тачър

На редакционната поща бе получено становището на бившия член на НС на БСП в Кърджали Назми Мюмюн, в което той изразява своята позиция, относно кандидатурата на Корнелия Нинова отново да бъде преизбрана за председател на левицата. Публикуваме го без редакторска намеса:

НАЗМИ МЮМЮН – бивш член на НС на БСП

Корнелия Нинова ще бъде преизбрана за Председател на НС на БСП!

Защо подкрепям кандидатурата и отново за Председател на НС на БСП?

БСП е идейна партия от създаването и през 1891 г. на Бузлуджа. Тя не може без идейните дискусии за настоящето и бъдещето на партията и България, заложени още на историческото и основополагане начело с дядо Димитър Благоев на Бузлуджа. Дискусиите винаги са били част от живота на партията, дори и във времената на наложения от бившия СССР-КПСС сталиниски тип на управление и на БКП, и на страната като цяло. Дори и тогава в партията се намериха хора, които да отстояват своите виждания и позиции, въпреки че платиха скъпо за това.

В този смисъл, от четири години, Корнелия Нинова е на кормилото на 129 годишната социалистическа партия. При това избрана като първата жена – председател на партията. Жена като жена – мъжко момиче с естествено обаяние, чар и харизма на лидер на партия при тези размирни години и обстоятелства. Благодарение на нейния партийно-политически усет и компетентност БСП подобри социално-качествения състав на партията. Партията се освежи с млада социалистическа кръв. Под нейно ръководство броят на депутатите от 39 стана 80, избран бе с около 2 милиона гласове президент, от 4-ма евродепутатите станаха 5, в четири областни града имаме кметове при  нула  преди, от 34 кметове на общини – сега са 69, създаде се и се пусна в експлоатация телевизия БСТВ, всеки един от нас свободно отразява своето мнение, няма наказания.  Безспорни факти! Даде достоен отпор и се бори активно и резултатно срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Много резултатно бранеше българското, родно производство. Смело посочи наличието на паралелна държава и разобличи тази паразитна структура от олигарси и политици, които буквално изсмукват живота на българското общество. Жена борбена и последователна, доказала, че води успешни битки. За да отговори и да обедини широкия спектър от лявоориентирани  хора, тя трябваше да направи компромиси, да пусне глътка въздух на социалпатриотичното, социалконсервативното и социалекологичното отклонение, ясно осъзнавайки и неотстъпвайки на нашето голямо социалистическо виждане за бъдещото развитие на България като страна на социалната справедливост, на активно гражданско общество, на равни възможности и просперитет. Не е лесно да заявиш и да отстояваш позицията си на непримирима опозиция при наложения модел от управляващата вече 12 години ГЕРБ, успяла да концентрира в себе си огромно влияние, финансови ресурси и успяла да подчини медии и държавни институции.

За мен основната заслуга на Корнелия Нинова е опитът ѝ да разбие номенклатурния модел на живот и управление на БСП. Модел, който прогони през последните три десетилетия стотици хиляди  хора от левите идеи и идеали. Модел, който гарантира успех на покорния, на удобния, на сервилния, а не на родения за битки. Модел, който напълни партията с чиновници и я лиши от лидери.

Корнелия също можеше да се скрие зад този административен подход. Но вместо това тя предлага откритата битка на прекият избор. Битка, която не само ще върне живота в БСП, но и ще гарантира демократичните устои на цялата ни страна. А това, от което най-много се бои Бойко Борисов и неговата партия е демокрацията в България.

Може би и за това са толкова силни атаките на вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова. Защото, ако бъде спряна промяната в БСП, ще бъде спрян и процеса на дебойковизация на България.

От това съм притеснен – какво се крие зад «опозицията» в БСП. Ако в предстоящата надпревара,  видим сблъсък на идеи, това само ще е от полза. Защото, БСП е партия на идеите. Дали, обаче, зад прекият избор е видим опит да бъде унищожена БСП? – Не смятам. Всеки партиен член има правото да избере кой да води БСП през следващите години. Аз вече съм направил своя избор – Корнелия.

Тя беше твърдо убедена, че ние сме социалистическа партия, партия защитаваща труда, бедните, малоимотните, занаятчиите, дребните търговци, хората на интелектуалния труд – наука, образование, здравни работници. Има правилно виждане към малцинствата, за единението на българската нация. Давала е ифтар /благотворителна вечеря/ в кърджалийското село Богатино, поздрави мюсюлманите с настъпването на свещения месец Рамазан. В парламента достойно отстояваше интересите им. Отдавна повдигна въпроса за намаляване на ДДС на лекарствата, храните, книгите и др.  Даваше достоен отговор на опитите  да бъде върната в миналото партията или да се превърне в присъдружна на ГЕРБ политическа патерица. Не се боеше да се противопостави на езика на омразата и противопоставянето, на езика на миналото, на блоковото мислене и Студената война. Не слезе на нивото на хайлайфа и на богаташко – пловдивското говорене, за манипулация и интриги. Принципна и последователна, с визия за БСП и България! Неслучайно, на конференцията ни в Кърджали, заявих, че искам жената Корнелия Нинова да бъде нашата българска, лява, лейди Маргарет Тачър. Стремя се да се ръководя от нейното «Народе, изправи се! Бъдете свободни хора!»

Вярвам и много, навярно ще има и други кандидати. Да са живи и здрави, те са наши социалистически братя, има време и за тях. Ще ги подкрепя със сърце и душа да бъдат председател и заместник-председател на парламента, министри, шефове на агенции, но партията има нужда от водача Корнелия Нинова! Смятам, че каквото и да направят фараоните, дворяните, бароните, Ние ще я изберем! Нас ни обединява Бузлуджа, Нас ни обединява България!“

 

 

 

1 Отговор

  1. Стоян каза:

    Назми познаваме се лично добър,умен и почтен човек си , но да сравняваш корнела с Маргарет Тачър си е пълен ташак нали знаеш, че ако имаме политик от ранга на Тачър за една нощ щр вземе властта в България дори ако трябва да потърси външна намеса, а сутринта стадионите ще са пълни с министри, депутати и на една маса със знамето и конституцията съдия ще обявява в името на народа и България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *