Ремонтът на пътя от Ивайловград до манастира „Св. св. Константин и Елена“ е на финала

Ремонтът на новия път от ивайловградския квартал „Лъджа“ до манастира „Св. Св. Константин и Елена“ и римския мост е към своя край.

Изградено е цялото трасе, а по дължината му е положен оптичен интернет кабел. Запазена е вековната секвоя. Изградени са всички предвидени шахти и нови водостоци, а съществуващите са почистени и удължени, съобщи кметът Диана Овчарова.

Очаква се да започне полагането на първия пласт асфалтова настилка, а до края на месец юли, да бъде пусната в движение цялата отсечка. Изграждането на новия път е с безвъзмездната финансова подкрепа на ПРСР, по мярка „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура”. След ремонта Община Ивайловград ще направи мястото достъпно, а дългогодишната мечта на жителите на квартал „Лъджа“ и на църквата, вече е факт. Очаква се с изграждането на трасето, манастирът „Св. Св. Константин и Елена“ да стане част от туристически маршрут.

Той се намира на около 2 км от квартал „Лъджа“ и е обявен за паметник на културата. В близост се намира римският мост, водещ към средновековната крепост “Лютица”.

„И манастирът, и римският мост, са впечатляващи със своята архитектура и прекрасно ще се допълват в един общ маршрут. До нея може да се достигне като пешеходен тур. За туристите, това ще е един нов маршрут, който ще запълни, с приятни преживявания времето им, докато текат разкопките и ремонтните дейности край антична вила „Армира“. Сигурна съм, че и за голяма част от живеещите в Ивайловград и общината, които не са ходили по тези места – това ще е възможност да преоткрият красотата на родния край“, коментира кметът Диана Овчарова.

Източник: xnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *