Кметът на Жълтуша очаква  гурбетчиите да се приберат от Запад за отпуските си

Към средата на юли, когато започват летните отпуски,  очаквам нашенци, които работят на Запад, да започнат да се завръщат. Имам много близки там, постоянно се чувам с тях. Никой досега не ми е казал, че няма да се прибере през юли или август, казва кметът на ардинското село Жълтуша Атанас Михайлов. Той не крие, че е притеснен от усложняващата през последните дни ситуация с пандемията от коронавируса и да не се стигне отново до въвеждане на задължителна карантина за  пристигащите от чужбина.

Както е известно, няколкостотин души от Жълтуша живеят и работят на Запад. Основно са в Испания и Нидерландия. Заети са предимно в строителството и селското стопанство. Никой не се е върнал от там заради пандемията. Напротив, продължават да заминават, твърди кметът. Преди около месец тридесет-четиридесет души заминали за Англия и Австрия на сезонна работа.

Заради извънредната епидемична обстановка това лято събор в Жълтуша няма да има. Може би това ще бъде причина някои да не се приберат. Ако се подобри ситуацията, имаме готовност набързо да се организираме, достатъчен ни е един оркестър, за да направим празника, заявява кметът.

По неговите думи носталгията сред жълтушенци, които работят и живеят в чужбина, по родния край е голяма. Две момчета се завърнали от Нидерландия, изкарали карантината и пак заминали. Като се  докоснели до тукашните баири, душите им се успокоявали.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.