Министър Теменужка Петкова: Цялото финансиране по проекта за междусистемна газова връзка Гърция-България е факт

Цялото финансиране по проекта за междусистемна газова връзка Гърция – България е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето в Комисията по енергетика на законопроекта за ратифициране на Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция относно междусистемна газова връзка Гърция – България (Проект IGB), подписано в София на 10 октомври 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Интерконекторът Гърция – България е един от изключително важните стратегически проекти за България в областта на енергетиката. Това е проектът, който ще даде възможност на България за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Той ще осигури възможност не само България, но и целият регион да диверсифицира своите източници на доставка на природен газ, като ще доставяме природен газ от Каспийския регион. Този проект на практика ще бъде връзката с Южния газов коридор“, каза още Петкова.

Според нея проектът е изключително важен и приоритетен не само за нас. „Той е включен 70-те топприоритета на ЕС в областта на енергетиката. Това не е случайно“, допълни още министърът.

„По отношение на този проект неговата реализация се осъществява от съвместна компания, в която акционери са Българският енергиен холдинг с 50 % от капитала и компанията „Посейдон“ също с 50 % от капитала. В нея участници са гръцката компания „Депа“, съответно с 50 % и с 50 % италианската компания „Едисон““, коментира още Петкова.

Тя изтъкна, че изключително важна част от реализацията на проекта е осигуряването на финансиране. „Към настоящия момент цялото финансиране за проекта, което е в размер на 220 млн. евро е осигурено и в това число българското правителство предостави държавна гаранция в размер на 110 млн. евро. Тя ни позволи да получим едно изключително добро финансиране от страна на Европейската инвестиционна банка. Ползваме и 39 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, така че цялото финансиране за този проект е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта“, заяви още Теменужка Петкова.

Източник: Агенция „Фокус“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *