Съветите на Global Net:  Топ 5 начина да се предпазим от хакерски атаки и вируси

Голяма част от ежедневието ни преминава ONLINE в търсене на интересни новини и факти, разглеждане на социалните мрежи, кликане върху познати и непознати линкове. За жалост, освен доброто, качествено и полезно съдържание, интернет пространството крие своите рискове, за които ще ви консултира екипът на Global Net.

Представяме ви ТОП 5 начина да се предпазим от хакерски атаки и вируси.

 1. Инсталирайте си надеждна антивирусна програма
  Инсталирането на добра антивирусна програма е първата стъпка за защита на личния ви виртуален свят. В Гугъл търсачката ще откриете богато разнообразие на безплатни и платени версии, но най-важният компонент, за който трябва да следите при избора на антивирусен софтуер, е файловият скенер. Благодарение на него, в реално време ще имате информация дали местата, на които сърфирате, линковете, на които кликате и файловете, които сваляте, са „чисти“ от вируси. Ако направите грешен ход, програмата ще алармира за това и директно ще изтрие „заразения“ файл.
 2. Сканирайте всяко устройство, което включвате към компютъра си
  и не отваряйте съмнителни файлове. Вече имате инсталирана надежда антивирусна програма – използвайте я не само във вашите интернет „разходки“, но и всеки път, когато свързвате към компютъра си преносимо устройство – флашка, чужд телефон или USB памет.
  Предаването на кибер зараза е честа практика именно чрез тези преносими устройства за съхранение, така че имайте едно наум. Освен това се откажете от навика да отваряте всеки получен файл на пощата си, особено ако е от непознат подател – може да се окаже капан.
 3. Не използвайте лесни и еднакви пароли за достъп
  Лесните и предвидими пароли са най-лесният и сигурен начин за достъп до вашите данни. Забравете за комбинации като „1234“, повтарящи се цифри, имена, дата/месец/година на раждане. Знаем, че, те са по-лесни за запомняне, но е важно да знаете, че тези серии улесняват максимално хората, които искат бърз и лесен достъп до вашата поща, а оттам и до всички ваши акаунти. Заложете на трудни за отгатване пароли – например думи с малки и големи букви и цифри, въведени в нелогичен ред.
  Изберете различна за всеки един от вашите профили.
 4. UPDATE-вайте редовно компютъра си
  Актуализирането на софтуера е от особена важност за предпазване на компютъра ви от хакерски атаки. Ъпдейтите са тези, които елиминират слабите места на предишната му версия. Когато правите UPDATE, вие свеждате до минимум възможността хакерите да ви „атакуват“, разчитайки, че използвате остаряла версия. Не забравяйте и за обновлението на всички инсталирани програми, особенно на антивирусната програма, както и за приложенията на смартфона ви.
 5. Бъдете предпазливи в използването на публични WI-FI мрежи
  На последно място, но не по важност, ще обърнем внимание на все по- често използваните публични WI-FI мрежи. Те са атрактивни за повечето от нас, защото ни позволяват да пестим мобилния си интернет, но това удобство крие своите рискове. Отворените безжични мрежи могат лесно да бъдат следени и услужливо да предоставите на хакерите своите най-лични данни.

Екипът на Global Net  ви пожелава безопасно сърфиране из интернет и напомня,  че винаги е на разположение да реши всеки възникнал проблем, както и само за консултация!

Винаги бъдете нащрек!

 

2 коментара

 1. İ каза:

  Един въпрос: Как да си ъпдейтнат компютрите си хората които вие им правите ос, със sector copy на hdd тата им + това пиратски ос? След първия ъпдейт ще видят точно това съобщение: This copy of windows is not genuine.
  20 лева и пак готово нали?
  Или ще кажете че всяко копие инсталирано от вас е платено на Microsoft?

 2. Mmm каза:

  Коя антивирукна програма да инсталираме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.