Стадо гръцки биволи съсипва реколтата в района на Тихомир, на земеделските стопани им писна

Стадо гръцки биволи съсипва реколтата на стопаните в района на кирковските села Тихомир и Малкоч. Животните, които са около петнадесет на брой  в момента се подвизават в местността Кошуте, която се намира на около три километра от Тихомир по пътя за Малкоч. По цял лежат във водата в реката, само главите им се виждат. Излизат на шосето. Влизат по ливадите, нападат зеленчуковите градини. В района има картофи, пипер, лавандула и пчелини. Собственици им са притеснени. Пред нищо не се спират, събарят оградите, видях как скъсаха бодлива тел като конец, твърди очевидец.

Проблемът е от четири-пет години. През зимата стадото се прибира в Гърция, напролет се връща. Тази година е пристигнало много рано, още  през март, а миналата година е нахлуло в нашенско когато ливадите вече били окосени. Минат ли през ливада трева не оставят,  все едно с косачка е косена, впечатлен е известен местен земеделски производител.

Кметът на Тихомир Росица Мюзюрска заявява, че няма спасение от биволите. Гонят ги към гръцко и пак се връщат.

Хора от селото казват, че не знаят към кого да се обърнат за помощ. Възмущават се държавата безсилна ли е да се справи с едно стадо чужди биволи.

Валери НЕДЯЛКОВ

1 отговор

  1. анонимен каза:

    Помните ли онази българска крава, която мина през българо- сръбската граница ? То не бяха репортажи ,то не бяха чудесии ! А сега цяло стадо биволи и нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.