Френското правителство подаде оставка

Политически сътресения във Франция. Премиерът Едуар Филип подаде оставка. Заедно с него си отива и цялото правителство. Решението е било взето на среща с президента Еманюел Макрон и е резултат от няколко седмици на интензивни консултации.

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще има „нов екип“ на правителството, потвърждавайки дебатът в медиите за предстоящи промени в състава на френския кабинет и не уточнявайки дали Едуар Филип ще остане министър-председател.

„Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип“, казва Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

В официалното съобщение на Елисейския дворец се уточнява, че новият министър-председател ще бъде посочен в близките часове. За промени в изпълнителната власт на Франция се говореше отдавна, особено на фона на кризата, породена от коронавируса.

Слабото представяне на управляващата партия на местните избори направи промените още по-наложителни. Самият Едуар Филип беше избран за кмет на град Хавър.

1 отговор

  1. Жоро каза:

    Белким повлекат крак и към НАС!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.