На Маказа е отворена границата днес до полунощ

Влиза се в Гърция и се излиза спокойно и безпрепятствено, с карта и без много формалности от гръцка страна, от българската част повече се чака. Вчера и днес, събота и неделя, все още остава в сила допълнителното решение за Маказа да е отворена до 6 юли. Утре се очаква, след разговори на между асоциации и местна власт от Северна Гърция с правителството, да се определи следващия срок и условия за преминаването в южната за нас съседка. Гръцките ни съседи негодуват, поради провалящия се туристически сезон и искат трайно отваряне на границата, а не временни решения.
‘Неприятно развитие за Тракия и многострадалия Ксанти беше решението за затваряне на пътните граници на Тракия със съседна България, което позволява само входа от граничния пост на Промахонас“, цитира парламентарния депутат от Ксанти Баран Бурхан, сайтът Ксантинеа.
Преминаването на превозни средства само по „сериозни причини“, а не за туристически екскурзии, в момент, когато Тракия е засегната от вълната на провала и докато туристическият сезон официално е започнал, е „основен препъни камък“ за туризма в региона.
Хотелиери и други заети в туризма очакват с нетърпение трайното, а не частично и на порции отваряне на границите, за да си поемат „финансов дъх“, за да поддържат бизнеса жив и да осигуряват работа за своите служители.
„При затваряне на главните входни порти от балканските страни ще бъде предизвикано „домино“ на анулирани резервации. От една страна, призовахте бизнесът да се отвори, хотели и туристическите заведения се отворят отново, както и ресторантите, а от друга – затваряте входните пунктове, откъдето се очаква туристите да влязат в близко бъдеще.
Към днешна дата, неяснотата на туристическия пазар изостри безпокойството на предприемачите и местните общности, които базират основна част от доходите си на летния сезон.
Правителството възнамерява ли да защити и незабавно да намери съществени решения за професионалисти и семейства, живеещи от туризма в Тракия?“, предава тревогата на избирателите си местния депутат Баран Бурхан.
От Ксантинеа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.