Шинаси Сюлейман: Затварянето на „Маказа” за туристи се отразява не само икономически, но и в морален аспект

Затварянето от днес на Граничния контролно- пропускателен пункт „Маказа” от гръцка страна за туристи ще се отрази най-много при нас. Проблемът не е само икономически, но и морален. Трудно ще се възвърне доверието на туристите. Надявам се до две седмици този въпрос да се реши и забраната да отпадне, каза  за „Нов живот” кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Гръцки  служител заяви пред мен, че докато няма здравен пункт от българска страна за 100 – процентов скрининг за коронавирус на ГКПП „Маказа”, а не някаква будка, „Маказа” няма да бъде отворен за туристи. Това не е честно от тяхна страна, те затварят пункта, а ние да извършваме контрола, казва кметът.

Той е разговарял със заместник-областният управител на Комотини. Има остро недоволство от местната власт от Александруполис до Кавала заради затварянето на „Маказа” за туристи.  Местните управници са изразили становище пред държавата, че граничен пункт „Маказа” е основна връзка за тях  с България и Европа, който допринася  за развитието на местния бизнес, особено за туризма и хотелиерството, които в този момент на пандемия са глътка въздух за икономиката.

Шинаси Сюлейман се надява скоро „Маказа” да бъде отворен за туристи , като се намери подходящ начин на контрол на влизащите в Гърция туристи. Това трябва да го направят съседите, защото те говорят за контрол за влизане в тяхната страна, а не за влизане в България.

В неделя когато в 14 часа е паднала бариерата туристите останали силно изненадани. Те са очаквали пункта да бъде затворен в 24. 00 часа, никой не ги е предупредил предварително, че това ще стане по-рано. Много наши и румънски коли се върнаха обратно. Част от туристите останаха да нощуват в Кирково и сутринта тръгнаха към  Кулата. Все още има туристи от Румъния и Молдова, които не знаят, че Маказа е затворен, днес видях в региона няколко коли с румънска и молдовска регистрация, твърди Шинаси Сюлейман.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.