Катастрофа на туризма от Мароня до Кавала след затварянето на Маказа

„Изгоряхме“, така хотелиери описват сърцераздирателната ситуация пред Хронос. Вида на плажната ивица и хотелите край нея е като през зимата в префектура Родопи. Затварянето на граничния пункт Маказа-Нимфея за пристигащи туристи в средата на лятото, засегна ключовите места за настаняване на Родопи, особено сезонните, които се надяваха да работят, дори по-ниските цени през този летен сезон да не са изгодни за тях.
Хотелиерите описват ситуацията, която се е създала, като катастрофално туристическо настояще и най-малкото – несигурно бъдеще. Липсата на официална информация от държавата, която стои зад решенията, без планиране на подкрепа на бизнесмени и туристически работници, доведоха до това дори на 5 юли да се загуби и последния уикенд, в който те можеха да работят.
В същото време те повдигат въпроси относно решението да се държи Кулата-Промахон отворен, виждайки зад това решение икономически и политически „интереси“.

Никой не може да гарантира, че 16-ти юли ще бъде Маказа-Нимфея отворена, като посланията на правителството не са оптимистични, докато и се очертава пълно „корабокрушение“ за останалата част от юли, а после – може би и за август, опасяват се работещите в туристическия сектор.
„Очевидно тази история ще остави след себе си „обгорена земя“. Много е трудно, в смисъл, че ние не знаем какво ще се случи.“ С тези думи вицепрезидентът на Асоциацията на хотелиерите на Тракия и хотелиерът от Комотини Греоргиос Хрисохоидис описва настоящето, но и бъдещето на туристическото настаняване, отбелязвайки, че резервациите „се отменят една след друга. Не знаем колко хора ще дойдат“.
Ситуацията със сигурност е по-лоша на крайбрежния фронт на Родопи, отбелязва хотелиерът, като се позовава на „трудното лято, което ще стане още по-лошо“. Той се надява – поне за хотелите в града – „да може от септември до октомври да се върне до нормалната, която обаче няма да е като в предишните години“.
Междувременно вицепрезидентът на Асоциацията задава нов параметър в публичния дебат, особено ако блокадата на Маказа-Нимфея продължава дълго време, тоест вътрешният туристически пазар, както и Тракия, е засегнат също – и той е обявен за негативен в цялата страна заради епидемията.

„Говорим за катастрофа“, казва директорът по маркетинг и продажби в хотел „Кинг Марон“, Аргиро Константиниду. „Говорим за катастрофа, която надхвърля това, което сме мислили“.
От самото начало той обвинява за липсата на информация от страна на гръцката държава: „Ние не знаехме нищо за затварянето на Нимфея до вечерта на 29 юни, а подробностите вече бяха пуснати в чужбина“. Веднага след като новината се стовари, „внезапното събитие съсипа всички резервации, дори между 1-5 юли, когато по същество границата остана неофициално отворена“.

Туристическият работник обяснява, че в момента е почти изключено туристът да влиза в Гърция от Кулата-Промахон и да се насочи на изток към Тракия, поради голямото разстояние. „Отрязахме крилата“ на хотелите „с допълнителното разстояние“, отбелязва той мрачната ситуация на 80% анулирани резервации, което хотелът е имал след затварянето на Нимфея, като резервациите отпаднаха „и ни доведоха до степен на отчаяние. “
„Маказа отново е затворен тази година и край“. С тези думи хотелиерът от Марония, Георгиос Волудакис описва своята ситуация – „останали са само 5% от резервациите“, което само по себе си прави съществуването невъзможно.

Ето защо хотелът „Country House Roxane“ няма да работи тази година. За първи път от двайсетгодишното си функциониране, както той описва, очаквайки – дори след ретроспектива – някаква подкрепа от гръцката държава, така че „в следващия период на работа можем да подкрепим местната общност, предлагайки работни места, но и захранвайки паралелните й бизнеси. Това пожелава той и „късмет на тези, които ще продължат да управляват бизнеса си при тези условия“.
Собственици от Фанари говорят за унищожаване на туризма в Родопи в подробно писмо – подкрепено от Местната общност на Фанари – собствениците на местата за настаняване и бизнеса на Фанари. И те говорят за „ненужно, внезапно и най-малкото подозрително затварянето на гръцко-българската граница и в частност на Нимфея-Маказа“.

Нимфея е първата входна врата на „Тракия“ и третия сухоземен вход в цяла Гърция, тъй като само през 2019 г. от граничния пункт Маказа-Нимфея са записани 1643 250 пътни пристигания.
Хората от Фанари обясняват, че Нимфея обслужва не само крайбрежния туризъм на Родопи, но и цяла Източна Македония и

Тракия и отбелязват: „Това затваряне води до унищожаване на целия регион от Източна Македония до Еврос и отвъд.“
Според документа, откриването на Маказа-Нимфея на 15 юни 2020 г. „не създаде никакви проблеми“, обаче „в нощта на 29 юни правителственият говорител обяви затварянето на всички гранични пунктове по северните ни граници от 01 юли, изключвайки Граничен пункт Кулата-Промахон“, и характеризират щетите като „непоправими“.

„Ако е разрешен само входът на Промахон, има увеличение на случаите?“ и твърдят, че „Гърция вече приема хора от по-епидемиологично натоварени страни от България и Румъния“. С горепосочените – сред другите данни, професионалистите виждат „интереси“ зад неинсталирането на станция за тестове от здравните органи в Нимфея и се чудят:
„Кой и защо не иска да има туризъм от Кавала и Тасос до Еврос? Кой се крие зад това и какви интереси обслужват тези решения, които се опитват да манипулират целия пътен туризъм, който навлиза в страната ни и да го насочват към конкретен район, чрез един единствен вход на Кулата-Промахон, питат от камарата на хотелиерите.
От Хронос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.