Мира Радева: Да правим избори в навечерието на зимата не ми се вижда особено адекватно

„Очаквах да има политическо напрежение, но по-скоро с настъпване на есенно-зимния сезон, защото няма никакво съмнение, че в обществото се натрупа огромно напрежение, след като изживяхме тези 3-4 месеца на т.нар. пандемия. Много хора, дали по-ярко, или по-тихо се почувстваха потиснати психологически. Освен това са явни и големите икономически загуби. Мерките на Бойко Борисов и на правителството вероятно бяха много навременни и адекватни, но имаше и такива, които бяха откровена глупост. Затова виждаме разнородни групи хора, които са излезли да протестират всеки по своята си причина. Твърде близко обаче са парламентарните избори и тази енергия трябва да се насочи към този момент. Тогава да се оценят и различните политически проекти“.

Това заяви социологът Мира Радева в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа.
„В момента да имаме едно временно правителство и да правим избори в навечерието на зимата не ми се вижда особено адекватно. Не можем да не се съмняваме и в известно подстрекателство, което идва от хора, към които аз лично не изпитвам никакво доверие. Имам предвид включително и заявеното желание за политическа партия от страна на Васил Божков.

Да не говорим чисто институционално за объркания подход на президента Румен Радев. Факт е, че той критикуваше голяма част от мерките на правителството, но не мога да избягам от усещането, че тук има едно противоборство на лична основа с Бойко Борисов.

Самият държавен глава от каква позиция иска оставката на главния прокурор? Затова, че са разследвани някакви неща от дейността на президентството ли? Това за мен е доста неподходящ момент. Освен това, дори да имаш съмнения към личността на Иван Гешев, не подхожда подобно поведение на президента“, казва още Радева.
„Процесите трябва да се оставят, нека хората да изразят волята и желанието си, но не ми се струва много редно да се правят предсрочни избори в този труден момент. Категорично подчертавам, че имам сериозни критики и към правителството, и лично към Бойко Борисов. Още повече, че трябва да оставим реалните политически предложения да узреят, защото в момента има много проекти, които са на път да се родят или узряват. В същото време обаче ние реални политически предложения от страна президента не виждаме. Ако ГЕРБ загуби мнозинството си или то е много крехко, може да видим народен фронт срещу партията на Бойко Борисов, особено, ако партията на Слави Трифонов набере значителна сила.

Румен Радев като че ли не можа да осмисли президентската институция в нейната заложена от конституцията роля. Той от самото начало влезе с лична амбиция и продължава по тази логика. В известна степен това е добре, защото е предвидим. Въпросът е, дали той ще подкрепи конкретен политически проект, да речем на Корнелия Нинова или на Мая Манолова, дали ще се опита да играе като самостоятелен играч, което би било доста абсурдно в сегашната му роля. Аз се безпокоя, че потенциалният електорат на Румен Радев е доста консервативен и е много интересен въпросът как той ще прецени революционния му патос“, категорична е Мира Радева.

1 отговор

  1. гръм да ви удари каза:

    Адекватно поведение на Министър- председателя ли видяхте, та избори не може да има. Още по-ярки причини за избори могат да се посочат. Защо търсят причини да няма избори , а не аргументи за. Само социолозите ли са с розови очила

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.